Afbeelding
Foto:

Nominatie ereprijs
Daisy Mertens

Venray | Daisy Mertens uit Venray is genomineerd voor The Global Teacher Prize 2019 (Wereld Lerarenprijs). De prijs staat ook wel bekend als de Nobelprijs voor leraren en voor de winnaar ligt een geldprijs van een miljoen dollar klaar. "Dit is niet normaal. Heel bijzonder. Ik bevat het nog niet helemaal", zegt Mertens dolenthousiast.

De Venrayse is geselecteerd uit 10.000 nominaties en aanvragen van 179 landen uit de hele wereld. De Venrayse lerares werd voor de prijs opgegeven door haar studiebegeleider. Aan de hand daarvan mocht Mertens een vragenlijst invullen van 10 vragen. "Er werd onder meer gevraagd wat ik heb betekend voor het nationale onderwijs, wat mijn persoonlijke verhaal is, op welke manier ik vernieuwend lesfgeef en wat ik met het prijzengeld van één miljoen dollar zou doen."

Over de besteding van het prijzengeld heeft Mertens al goed nagedacht. "Ik ben bezig met een mooie beweging samen met prinses Laurentien. We streven ernaar om volwassenen en kinderen beter samen te laten werken. We vinden het belangrijk dat kinderen echt een stem krijgen." Daisy werkt op basisschool De Vuurvogel in Helmond en werd in 2016 verkozen tot Leraar van het Jaar Primair Onderwijs. Mertens betrekt onder meer kinderen bij hun onderwijs en leerproces, door ze bijvoorbeeld de kans te geven zelf een project te bedenken en deze te onderzoeken en te ontwerpen. "Nadat ik in 2016 werd verkozen, was mijn klas door het dolle heen. Dat was afgelopen donderdag net zo toen ik ze het nieuws van de nominatie vertelde. Ze mochten even allemaal gillen."

De Venrayse is een van de vijftig finalisten voor de Wereld Lerarenprijs. Uiteindelijk beslist een jury wie de prestigieuze prijs in de wacht sleept. De vakkundige jury bestaat onder meer uit leraren, journalisten, CEO's van grote bedrijven en wetenschappers van over de hele wereld. "Ik zie wel waar het schip uiteindelijk strandt. Ik ben ontzettend trots op deze nominatie. Ik besef het nog niet helemaal denk ik. Er is veel op me afgekomen de laatste dagen. Ik krijg ook ontzettend veel telefoontjes, maar ik laat het rustig op me afkomen."

De winnaar van de The Global Teacher Prize 2019 wordt bekendgemaakt tijdens het Global Education and Skills Forum in Dubai op zondag 24 maart 2019 (Eigen foto Daisy Mertens).