Carmen Lüschen gaat de restanten van de kolossale boom bewerken.
Carmen Lüschen gaat de restanten van de kolossale boom bewerken. Foto: Henk Lammen

"Ik verras mezelf"

Venray | "Wat het uiteindelijk gaat worden?" Kunstenares Carmen Lüschen kijkt naar het gevaarte dat naast het activiteitencentrum op het terrein van Vincent van Gogh in Venray ligt. Restanten van een kolossale boom die uiteindelijk bewerkt gaan worden. "Ik ga gewoon aan de slag, wat het wordt zien we wel. Dat is het mooie. Ik verras mezelf ook altijd."

door Henk Lammen

Met een doorsnede van bijna twee meter en een hoogte van vijftien tot twintig meter hoog was het een heel karwei om de beukenboom, die stond achter het hoofdgebouw van Vincent van Gogh, te vellen, en een deel te verplaatsen. Er werd gedacht de klus in een morgen te klaren, het werd uiteindelijk bijna een dag om de stam en het onderste gedeelte van de boom een nieuwe bestemming te geven bij het Intern Activiteiten Centrum (IAC). "De verplaatsing viel inderdaad tegen", zegt de 56-jarige vrijwilligster van Vincent van Gogh. "De boom was al eens gerestaureerd en er zat veel ijzerwerk in. Maar het was wel nodig om de boom te vellen. Hij was rot, er groeiden overal schimmels, van die elfenbankjes, in. Het werd te gevaarlijk om hem te laten staan."

Lüschen gaat aan de slag om de boom een nieuwe bestemming te geven. Ze hoopt andere mensen te enthousiasmeren om een handje te helpen. "Alle hulp is natuurlijk welkom. Van cliënten, maar ook andere mensen die het fijn vinden om met hout bezig te zijn. De boom te bewerken." Ze werkte al eerder mee aan de realisatie van De Rots in de belevingstuin op het terrein. De restanten van de boom, zo'n 7000 kilo hout, zijn voor haar een enorme uitdaging. Wat het uiteindelijke resultaat wordt, is volgens haar nog maar de vraag. "Ik ga eerst kijken welke delen van de boom nog bruikbaar zijn. Ideeën heb ik wel. Ik heb genoeg mooie dingen gezien van andere kunstenaars. Ik zit te denken aan bijvoorbeeld het maken van een ballenbaantje. Of boomhutjes creëren, zodat kinderen er kunnen spelen. Het kan heel divers zijn." Als houtbewerker houdt ze van bomen, vooral de grilligheid ervan. "Ik vind het juist leuk om niet vooraf te weten wat ik ga doen. Dit is extra spannend." Naast bezig zijn met haar passie, is haar nieuwe project ook een gelegenheid om nieuwe contacten te leggen. "Het is vooral ook gezellig. Hier komen veel wandelaars langs. Dan maak je een praatje, laat je zien waar je mee bezig bent. Het leggen van nieuwe, sociale contacten is enorm belangrijk. Iedereen is welkom. Mensen moeten wel om kunnen gaan met gutsen, met scherp gereedschap. Uiteindelijk creëren we samen iets moois." Schuin van de boom bij het activiteitencentrum staat een tweede project waarmee Lüschen bezig is, een mobiele huiskamer. Een bouwkeet die na realisatie moet fungeren als sociale ontmoetingsplaats. Dit project kreeg een interne prijs van Vincent van Gogh van 2000 euro. "Er komt een podium aan de bouwkeet waarop muziek gemaakt kan worden. Het wordt een gezellige plek waar mensen een kopje koffie kunnen drinken, een praatje kunnen maken, naar muziek kunnen luisteren of een kaartje leggen. De huiskamer wordt rolstoelvriendelijk en voor iedereen toegankelijk."