SOS steunt Mama Alice

Wanssum | SOS Meerlo-Wanssum sponsort de bouw van een toeristisch opleidingscentrum van NGO Mama Alice Peru.

De Peruaanse niet-gouvernementele organisatie (NGO) Mama Alice is opgericht door de Limburgse Frederique Kallen.

Kallens organisatie werkt sinds 2005 jaarlijks met 500 kinderen en adolescenten die uit zeer moeilijke thuissituaties komen. Mama Alice werkt in Ayacucho, één van de armste gebieden van Peru. Bijna alle kinderen komen uit een schrijnende thuissituatie: armoede, vaak gepaard gaand met huiselijk geweld, alcoholisme, seksueel misbruik, slechte hygiëne en ondervoeding. De NGO biedt naschoolse onderwijsbegeleiding, de psychologen en de maatschappelijk werkers helpen de families en er worden diverse vakopleidingen aangeboden.

Mama Alice streeft naar duurzaamheid. Daarom bouwt Mama Alice, met de hulp van Stichting SOS Meerlo-Wanssum, een Toeristisch Training Centrum met restaurant, waar jaarlijks honderd jongeren opgeleid worden tot ober, barman en kok. Het centrum wordt, onder begeleiding van een Peruaanse ingenieur, gebouwd door jongeren die afgestudeerd zijn aan de vakopleidingen van Mama Alice. Er is gekozen voor duurzaam bouwmateriaal uit de omgeving. In het centrum worden opleiding- en werkplekken gecreëerd voor jongeren die nu geen toegang hebben tot de arbeidsmarkt.

Het restaurant gaat straks open voor publiek en hiermee genereert de NGO-inkomsten. De winst wordt geïnvesteerd in de onderwijs- en psychosociale programma's van Mama Alice. Het is van belang dat de stichting zelfstandig kan zijn en minder afhankelijk van inkomsten uit Nederland.

Maar het mooiste en belangrijkste resultaat is natuurlijk dat al die jongeren die voorheen geen kans hadden op een eerlijk inkomen na het volgen van een vakopleiding bij Mama Alice, bij de beste restaurants van Ayacucho aan de slag kunnen.


Topklinische erkenning

Venlo | Zo veel mogelijk transparantie over de kwaliteit van zeer complexe, topklinische behandelingen. Dat is het doel van het STZ Topklinisch Zorgregister dat onlangs is gelanceerd door de 26 topklinische opleidingsziekenhuizen. VieCuri Medisch Centrum in Venlo/ Venray heeft voor twee zorgproducten deze erkenning gekregen. Allereerst het Centrum voor Metabole botaandoeningen, dat unieke kennis en vaardigheden beschikt op het gebied van botziekte, botsterkte en osteoporosezorg (botontkalking). En ten tweede de behandeling van ouderen met colorectaal carcinoom (darmkanker).

"Voor beide producten geldt dat we casussen uit het hele land voorgelegd krijgen. We zijn een vraagbaak voor zowel patiënten als collega-artsen", vertelt internist Joop van den Bergh. "VieCuri is sinds april 2014 als eerste niet-academisch ziekenhuis in Nederland aangewezen als Expertisecentrum voor Metabole Botziekten. We doen aan wetenschappelijk onderzoek, werken samen met patiëntenverenigingen en hebben innovatie hoog op de agenda staan. Dat is zo uniek is dat zelfs astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hier onderzocht worden."

Bij de behandeling van ouderen met darmkanker loopt VieCuri eveneens voorop. Door uitgebreid onderzoek direct na de diagnose, worden risicofactoren zo vroeg mogelijk ontdekt en complicaties zoveel mogelijk beperkt.

De Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen hebben de afgelopen vier jaar gewerkt aan het online register. Dat toetst de kwaliteit van hooggespecialiseerde en complexe zorgfuncties op inhoudelijke en kwalitatieve criteria. Het nieuwe register telt bij de lancering bijna honderd complexe zorgfuncties die als 'topklinisch' werden beoordeeld door een beoordelingscommissie. De komende periode wordt het aantal als 'topklinisch' beoordeelde zorgfuncties telkens verder uitgebreid.

Het register is te vinden via www.stz.nl/zorgregister. STZ-voorzitter Hans van der Schoot: "Het register leidt voor de buitenwacht tot meer inzicht en heeft tegelijkertijd ook intern veel geldingskracht. Medisch specialisten die complexe aandoeningen behandelen, kunnen er bevestiging in vinden voor de kwaliteit van hun werk. De komende periode gaan we nog tientallen complexe behandelingen beoordelen. Het register krijgt daarmee een steeds groter belang voor zowel verwijzers en medici, als voor verzekeraars, overheid en de patiënten zelf."

Topklinische opleidingsziekenhuizen zijn ziekenhuizen met een bovenregionale functie, die niet direct zijn gekoppeld aan een universiteit. In topklinische ziekenhuizen wordt complexe medische zorg aangeboden. De ziekenhuizen investeren daarnaast in onderzoek en opleidingen. Nederland telt 26 van deze ziekenhuizen.


Speeltuin groeit

Overloon | Speeltuin Gewoon Buiten in het museumpark in Overloon sluit het jaar met goed nieuws af.

De afgelopen weken zijn de laatste speelelementen (de rotsen) in de speeltuin geplaatst en vonden de laatste inspecties plaats. De afgelopen maand moest tevens verantwoording worden afgelegd naar alle fondsen die de speeltuin steunden. De fondsen, waaronder het Oranjefonds, NSGK en de provincie, hebben akkoord gegeven voor de definitieve begroting en het dekkingsplan waarna zij overgingen tot de laatste uitbetalingen. Vanaf het nieuwe jaar gaat het bestuur aan de slag met de voorbereidingen voor fase 2 en gaat het actief aan de slag met het binnenhalen van financiële middelen voor fase 2.

Fase 2 bestaat uit onder meer de aanleg van een rolstoelschommel, een fitnesstuin en een kabelbaan. Iedereen die zijn/haar financiële bijdrage hieraan wil leveren, kan contact opnemen met de voorzitter van de speeltuin door te mailen naar info@speeltuinboxmeer.nl of bellen met 0619066949.

'Verder zijn wij erg blij dat de speeltuin dit jaar geopend is en wij vele bezoekers hebben mogen ontvangen in de speeltuin. Wij bedanken alle bezoekers, sponsors en vrijwilligers voor het vertrouwen in ons', meldt het bestuur.