Johan Geven:
Johan Geven: "De dagen voor kerst is het ook al druk." Foto: Rikus ten Brücke

Drukste tijd van het jaar

Venray | Waar velen de dagen rondom Kerstmis en oud en nieuw vrij zijn, zijn die dagen voor Johan Geven juist de drukste van het jaar. Hij werkt dan in de oliebollenkraam van zijn vaders bedrijf, dat hij samen met zijn broer Huber aan het overnemen is.

Door Dennis Stiphout

Er is leven genoeg rondom de oliebollenkraam van de familie Geven op de parkeerplaats van de Jumbo aan De Bleek in Venray. Er rijden auto's af en aan, fietsers passeren de tientallen wafels en bollen en met enige regelmaat meldt zich iemand om wat te kopen. Het valt direct op dat het publiek gevarieerd is. Ouderen laten hun ogen langs de diverse lekkernijen glijden, maar ook jeugd met een grote boekentas op de rug waagt zich vlak voor de kerstvakantie aan een oliebol, mét of zonder poedersuiker. Johan zorgt er de komende weken voor dat er voor ieder wat wils is in de oliebollenkraam. "Door het jaar heen staan we echter ook op andere evenementen, zoals kermissen en festivals", vertelt de zoon van eigenaar Frits Geven. "We (Johan en broer Huber, red.) zijn het nu aan het overnemen van onze vader."

Moeder Kristel vult aan: "We wonen in Venray en zijn dus echte Venraynaren. In het verleden stonden we op het Henseniusplein, nu hebben we deze locatie toegewezen gekregen." Voor de kwaliteit van de oliebollen maakt dat uiteraard niets uit. Johan legt uit hoe het in zijn werk gaat. "Als het beslag is gemaakt, moet het deeg ongeveer twintig minuten rijzen. Dat gebeurt in het beslaghokje. Daarna wordt het enkele minuten voorgebakken en uiteindelijk afgebakken."

Er worden niet enkel oliebollen verkocht, maar ook krentenbollen, appelbeignets, appelbollen en wafels met verschillende toppings. Daarnaast zijn er ook artikelen op bestelling verkrijgbaar. Kristel ziet de voordelen van de nieuwe locatie in: "Wat heel fijn is, is dat de mensen met de auto hier heel even kunnen stoppen en ze goed kunnen parkeren. We bakken gedurende de hele dag warme en verse oliebollen en dankzij onze flinke capaciteit hoeven mensen niet te wachten. Op een goede dag verkopen we er duizenden."

In Venray worden verhoudingsgewijs meer krentenbollen dan oliebollen gegeten

Zo gauw de kerstvakantie begint, merken ze bij de oliebollenkraam dat het drukker wordt. "De dagen voor kerst is het ook al druk", vertelt Johan. "31 december is echter de drukste dag. Het leuk is dat ik ook mensen van school tegenkom die bijvoorbeeld een zakje oliebollen komen halen." Kristel vond het ook druk toen de zaak net open ging: "Je merkt dat mensen op het moment dat we opengaan toch zoiets hebben van: 'o ja, dat is lang geleden'. Ik vind het heel erg gezellig hier. Dat zit 'm vooral in de mensen die je kent. Ik ken ze op veel verschillende manieren, dat is gewoon heel erg leuk."

Een opvallend verschil dat Johan signaleert, is dat er in Venray verhoudingsgewijs meer krentenbollen dan oliebollen worden gegeten. "Ik denk dat de verhouding ongeveer zestig-veertig is."

Kristel vult dat laatste vervolgens nog snel aan: "Appelflappen worden natuurlijk ook veel gegeten."