Afbeelding
Foto:

Eerste schop de grond in

Venlo - Venray | VieCuri heeft sinds 2015 een oncologiecentrum waar artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen spreekuur houden. Dat is prettig voor de patiënten die daarmee op één locatie met veel privacy, rust en bekende zorgprofessionals hun zorg ontvangen. Vorige week ging de eerste schop de grond in om het oncologiecentrum uit te breiden met een serre, tuin en kunst. Het project heeft de mooie naam BuitensteBinnenTuin gekregen. De opening vindt naar verwachting in mei 2019 plaats.

Wie een afspraak heeft in het ncologiecentrum is logischerwijs gespannen. Vaak krijgen patiënten een uitslag te horen: is de uitslag goed of is er sprake van kanker? Chirurgoncoloog Paul Nijhuis bedacht het concept Human Sense Modulation en de BuitensteBinnenTuin om spanning rondom een afspraak te verminderen. "Ik zag wat er gebeurt in winkels rond de kerst; door specifieke belichting, geuren en een mooie presentatie, worden mensen als vanzelf aangezet om iets te kopen. Ik bedacht dat het dan toch ook moest lukken om mensen die heel bang zijn, gerust te stellen door het gebruik van bepaalde verlichting, geluiden, geuren en kleuren. Onderzoeken laten zien, dat de natuur stressverlagend werkt. De tuin en serre worden een verlengstuk van onze wachtruimte. Patiënten met kanker kunnen er hun zinnen verzetten. Als beoogd resultaat kunnen ze het gesprek met de arts beter volgen en staan ze meer open voor de zorg die ze ontvangen." Jean Henkens, parkbioloog landschapsarchitect van Center Parcs en bedenker van de tuin inspireerde VieCuri met zijn woorden: "Er zijn honderden plekken waar je je handen kunt wassen. Je wast ze en verfrist ze. Maar hier is ook een plek nodig waar je een verfrissing aan je geest wil geven." Samen met onder meer de Universiteit van Maastricht wordt de werking van dit concept wetenschappelijk onderzocht. "Er is veel belangstelling, uit het hele land krijgen we telefoontjes."

VieCuri is voor zover bekend het enige ziekenhuis dat het prikkelen van de zintuigen in de volle breedte toepast. VieCuri gaat ook kunst inzetten om patiënten beter voor te bereiden op hun gesprek met de specialist. Deze creatieve bijdrage is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Museum van Bommel van Dam. Het kunstproject duurt één jaar. Elk van de vier seizoenen staat er iets anders centraal. Patiënten zijn de mede-ontwikkelaars van het nieuwe Oncologiecentrum en de serre, tuin en kunst. Het benodigde geld voor het totale project is grotendeels bijeen gebracht met sponsoring en fondsenwerving.

Eerste schop de grond in door Frans Osther en Paul Nijhuis.