Holthees-speler Ser van Es staat op het punt om de bal weg te trappen.
Holthees-speler Ser van Es staat op het punt om de bal weg te trappen. Foto: Jolijn van Goch

Sfeer én punten in Holthees

Holthees-Fiducia 3-2 (0-1). Doelpuntenmakers Holthees: Wilco Stiphout, Roy Coppus, Stef Janssen. Holthees: Rijnen, Pingen, Ruud Janssen, Van Bree, Daan Coppus; Jost, Wijenberg, Stiphout, Nick Janssen (46. Roy Coppus); Stef Janssen, Van Es.

Door Dennis Stiphout

Holthees | Er werd afgelopen zondag bijna nergens gevoetbald, maar bij vijfdeklasser Holthees twijfelden ze er niet over. Van de keuze om het duel door te laten gaan, hadden ze achteraf geen spijt. Iets voor vieren konden er weer drie punten worden bijgeschreven na een zwaarbevochten zege op laagvlieger Fiducia: 3-2.

Het regende afgelopen zondagochtend afgelastingen tussen pak 'm beet negen uur 's ochtends en een uur 's middags. Het ene na het andere amateurduel werd er na de sneeuw uitgegooid. Kunstgrasvelden boden links en rechts uitkomst. Ook in Holthees, dat alleen over twee grasvelden beschikt, werd gewoon afgetrapt. De thuisploeg begon de tweede helft echter pas met voetballen. Voor rust was het kommer en kwel wat het elftal van trainer John Klaassens liet zien. Pas na 25 minuten kwam Holthees voor het eerst voor het doel van Fiducia, dat in de vijfde klasse pas drie punten heeft verzameld.

Op dat moment keek Holthees al tegen een achterstand aan. Na ruim twintig minuten straften de gasten verdedigend geschutter van Guus van Bree af: 0-1. Aangezien de uitploeg voor rust verder ook niet heel veel creƫerde, was dat ook de ruststand. Het leidde in de rust in de bestuurskamer tot de conclusie dat Holthees eigenlijk een snelle aansluitingstreffer nodig had. Die kwam er, want de tweede helft was amper begonnen of de bal lag via Wilco Stiphout al in het netje. De thuisploeg leek daarmee een gemakkelijke tweede helft tegemoet te gaan, maar niets was minder waar. Fiducia bleef prima meevoetballen en kwam na ruim een uur spelen via een scherpe counter zelfs weer op voorsprong: 1-2.

"Na de 1-2 dacht ik: het zal toch niet"

Het laatste kwartier klopte Holthees nadrukkelijker op de deur en wist het via twee kopdoelpunten (van Roy Coppus en Stef Janssen) alsnog de volle buit te grijpen. Het leidde na afloop tot een vreugde-uitbarsting bij de spelers en trainers van de thuisploeg, onder wie aanvoerder Ruud Janssen: "Ik weet niet wat het in de eerste helft was. We speelden veel lange ballen en lieten onze mannetjes lopen. Het was geen onderschatting, maar het liep gewoon niet." Na rust was dat dus wel anders. "Na de 1-2 dacht ik: het zal toch niet. Ik ben zelf zonder overleg maar wat veder naar voren gaan voetballen, daardoor kregen we nog meer druk op hun goal. Het was hopen dat de 2-2 viel, daarna wilden we ook doordrukken."

Dat lukte, waardoor Holthees nog altijd foutloos is in de tweede periode. De muziek schalde na afloop hard door de kleedkamer van Holthees. De gezellige sfeer typeert de ploeg. Janssen: "We hebben een hele ambitieuze groep die echt plezier heeft in het spelletje. We hebben eindelijk een fitte selectie van vijftien man. Er wordt lekker scherp getraind, maar de derde helft is ook altijd gezellig." Terwijl Janssen die woorden uitsprak, voegden zijn ploeggenoten enkele meters verderop in de kleedkamer de daad alvast bij het woord.