Lammers wint literatuurprijs

Venray | Venraynaar Jordi Lammers heeft vorige week de Nijmeegse Literatuurprijs gewonnen. Lammers woont sinds vier jaar in Nijmegen en studeert daar Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit.

De Nijmeegse Literatuurprijs is een prijs waaraan iedereen mee kan doen die in de regio Nijmegen woont, werkt of studeert. Nadat Lammers slaagde op het Raayland ging hij studeren in Nijmegen. Inmiddels studeert Lammers daar Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit. Om mee te dingen naar de Nijmeegse Literatuurprijs is het de bedoeling dat er drie gedichten of een verhaal van maximaal duizend woorden wordt ingezonden. Lammers koos met zijn inzending De stilte van dieren voor het eerste.

Lammers: "Er waren zo'n zestig inzendingen van mensen die uit Nijmegen komen en ik heb die dus gewonnen. Er deden vooral veertigers en vijftigers mee. Iedereen mocht echter meedoen." Lammers spendeert zijn vrije tijd graag aan het schrijven van teksten en gedichten, maar doet dat ook deels als werk. "Er is een literair productiehuis dat mij begeleidt bij het schrijven. Ik schrijf verhalen, gedichten en essays. Het productiehuis kan bijvoorbeeld ook voordrachten regelen."

Volgens de jury weet Lammers 'hoe hij met ritme om moet gaan' en heeft hij een 'strikt eigen toon'. Hij maakt verder 'poëzie die schijnbaar eenvoudig is, maar diep gaat. Het zijn gedichten die zacht zingen, een lied dat je nog steeds hoort als je de gedichten hebt gelezen. Het zijn ook gedichten waarin veel gebeurt'

Met de overwinning wint Lammers een geldbedrag en daarnaast wordt zijn winnende inzending gepubliceerd. Lammers wordt daarnaast uitgenodigd om op te treden op het Nijmeegse Boekenfeest en hij krijgt een passende schrijfcursus of workshop aangeboden.


Talentencampus Venray van tafel

Venray | De talentencampus in de Venrayse wijk Veltum komt er niet. Gemeente Venray, SPOVenray en Onderwijsgroep Buitengewoon stoppen met de realisatie van de talentencampus op de locatie Veltum. "Het project is wellicht ingehaald door de tijd", vertelt wethouder Martijn van der Putten (D66).

Het idee was aanvankelijk om op de locatie van de basisscholen De Keg en Coninxhof een brede voorziening voor het primair onderwijs (regulier basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs, red) in Venray te realiseren.

De stuurgroep, waarin de drie genoemde partijen samenwerken, concludeerden na onderzoek dat er teveel aspecten zijn die het onmogelijk maken om de talentencampus voort te zetten op de locatie in Veltum. Het aantal leerlingen op De Keg en Coninxhof groeit op langere termijn. De groei zorgt ervoor dat verbouw of nieuwbouw op die locatie erg lastig en duur wordt. "Verder zou onder meer het aantal verkeersbewegingen enorm toenemen. Dat is ook niet wenselijk."

Gelijktijdig met het onderzoek hebben ontwikkelingen binnen de onderwijsinstellingen ook geleid tot verschuivingen in de denkrichtingen. Zo zijn de ervaringen met de samenvoeging van SBO Focus en Spectrum (voorheen SO Geijsteren) positief. Tevens willen SPOVenray en Onderwijsgroep Buitengewoon de kennis die SBO Focus en SO Spectrum hebben breder inzetten voor het gehele onderwijs en niet koppelen aan één of twee basisscholen. Beide besturen willen de kennis van Focus en Spectrum bundelen en samenbrengen tot één school met het meest specifieke ondersteuningsprofiel van alle basisscholen binnen de regio Venray. Beide partijen hebben voor ogen dat SPOVenray het bevoegd gezag en bestuur zal voeren van deze geïntegreerde school.

Het besluit te kiezen voor een andere route en niet verder te gaan met de opzet zoals die tot nu toe bedoeld was, is in goed overleg tussen gemeente, SPOVenray en Onderwijs Buitengewoon genomen. Burgemeester en wethouders hebben besloten het voorstel van de stuurgroep over te nemen. De gemeenteraad heeft in februari het laatste woord over het voorstel. Als de raad akkoord gaat, is het hoofdstuk talentencampus op de locatie Veltum afgesloten. Toch blijft het gezamenlijk streven naar het best mogelijke onderwijs voor, maar blijft het gezamenlijke streven naar het best mogelijke onderwijs voor kinderen uit de gemeente Venray overeind.


Huisbezoeken Brukske bezig

Venray | Wonen Limburg startte vier weken geleden met een rondgang door de wijk Brukske. Medewerkers van de corporatie gaan huis aan huis om met de bewoners in gesprek te gaan over hun woning en woonomgeving. De huisbezoeken worden vooraf via een brief bij de bewoners aangekondigd.

Projectleider Nicole van Lierop van Wonen Limburg: "Onze medewerkers zijn dagelijks op pad. We hebben een groot deel van de bewoners in Brukske 1 inmiddels gesproken. Bewoners reageren positief op ons bezoek en we voeren fijne gesprekken. Aan de hand van een vragenlijst inventariseren we bij de bewoners hoe ze de woning nu ervaren, na de renovatie. En of men (nog) last heeft van vocht- en schimmel. Ook praten we met hen over de woon- en leefomgeving." Tijdens de huisbezoeken komt onder meer ook de hoogte van de energierekening aan bod. Vroemen: "Als we daarvan schrikken, bieden we hen een bezoek van onze energiecoach aan. Die kijkt samen met de bewoners waar het hoge verbruik vandaan komt en hoe dat verminderd kan worden. Overigens zouden de meeste energierekeningen komend jaar omlaag moeten gaan nu de huizen geïsoleerd zijn en zonnepanelen hebben."

Tot slot komt ook de leefomgeving in de gesprekken met de bewoners aan de orde. In januari start het team met het bezoeken van de bewoners in Brukske 2. Wonen Limburg wil begin maart de inventarisatie afronden. Dan kunnen er echte conclusies getrokken worden en wordt bekeken welke (bouwtechnische) zaken opgepakt moeten worden.