'In juli in De Stek

eerste bewoners'

CASTENRAY | De eerste bewoners nemen volgend jaar juli hun intrek in Residence De Stek in Castenray. Dat is de verwachting van dorpsraadvoorzitter Bert Arts, tevens één van de initiatiefnemers van Residence De Stek. Een zogenoemd ontzorgd-wonenproject dat de realisatie behelst van vijf appartementen in de oude basisschool.

Door Henk Baltussen

Met een provinciale bijdrage van 200.000 euro voor het plan, ligt volgens Arts de weg open naar de start van de verbouw van de school. "Er komt nu vaart in en zitten nu in de realisatiefase", stelt Arts. Met de donaties van de provincie de gemeente Venray (17.500 euro) en de Hendrix' Stichting (5.000 euro), kan het De Stek-bestuur de stap naar de bank wagen voor het afsluiten van een hypotheek. Arts: "Maar we zijn er nog niet. Met de inzet van vrijwilligers bij de werkzaamheden willen we de kosten nog meer drukken. En er lopen nog meer aanvragen bij fondsen." Arts verwacht eind februari met de verbouw te kunnen beginnen.
De totale kosten van het project bedragen ongeveer driekwart miljoen euro. Daarbij inbegrepen de aankoopkosten van de school van de gemeente, waarmee tevens is afgesproken dat de voormalig eigenaar de asbestsanering voor rekening neemt.

Ook in het totaalbedrag is inbegrepen de aanleg van een goed toegankelijke tuin met faciliteiten voor de bewoners. Dat is een eis van de provincie die hoort bij de toegezegde twee ton.
Naast de vijf appartementen komen in het pand onder meer een calamiteitenkamer en een ontmoetings- en multifunctionele ruimte. "Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat De Stek een concurrent wordt van dorpshuis De Wis", zegt Arts, die nog eens benadrukt dat De Stek geen zorgcentrum wordt.

Er zijn al zeven belangstellenden voor de vijf woningen. Een driekoppig bestuur wijst de appartementen toe. Met hulp van Thuiszorg worden daartoe criteria opgesteld. "We moeten de keuzes die we maken kunnen uitleggen."