Polenhotel Leunen 'gepasseerd station'

VENRAY | Tegenstanders van grootschalige arbeidsmigrantenopvang in de oude melkfabriek in Leunen kunnen opgelucht ademhalen. "De melkfabriek is een gepasseerd station", liet wethouder Jan Loonen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering klip en klaar weten. Vervolgens betichtte hij ProVenray-fractieleider Joep Gielens van het zaaien van onrust.

Door Henk Baltussen

Dat gebeurde tijdens de behandeling van tijdelijke aanpassingen van huisvestingsregels voor arbeidsmigranten in Venray. Het college wil dat om flexibeler te kunnen zijn bij aanvragen voor het onderdak brengen van short stay-migranten op bepaalde locaties. Hiermee loopt Venray vooruit op de omliggende gemeenten. Als die gemeenten (samen met Venray) in maart of april nieuw beleid op dat gebied vaststellen, dan schikt het college zich binnen die kaders. Binnen de raad leefden dinsdag veel vragen waarom het college voor de paar maanden die nog resten per se deze verandering nog wil doorvoeren.
Dat was ook al het geval in de commissievergadering van dinsdag 27 november. In die vergadering zei Loonen dat 'de melkfabrieklocatie past in het collegeprogramma voor migrantenhuisvesting'.

Dat bracht in Leunen en in de gemeenteraad de nodige commotie teweeg. Oktober vorig jaar immers sneuvelde na felle discussies het plan om in die fabriek migranten te huisvesten. Gielens herinnerde Loonen enkele keren aan zijn uitspraken tijdens die commissievergadering. Niet vreemd, want Loonen had nog niet glashard toegezegd dat een eventuele nieuwe vergunningaanvraag voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de melkfabriek, geen schijn van kans maakt. Sterker, Loonen stelde in de commissie dat elke aanvraag opnieuw zou worden beoordeeld. Ook voor de melkfabriek. Wie is in dit geval de onrustzaaier? Gielens of Loonen? Martin Leenders van Samenwerking Venray vond de onrust-uitspraak van Loonen ongepast. "Het ging op de persoon. De wethouder moet zijn woorden terugnemen."
Dat deed Loonen niet. "Ik spreek de hoop uit dat er zo min mogelijk onrust ontstaat."

Overigens zei Loonen dinsdag dat een nieuwe aanvraag voor migrantenonderdak in de melkfabriek aan de nieuwe criteria zou kunnen voldoen. "Maar we nemen het niet meer in behandeling."
De gemeenteraad ging akkoord met de tijdelijke nieuwe regels. Alle aanvragen voor huisvesting van tenminste vijftig arbeidsmigranten worden sowieso aan de raad voorgelegd, zei Loonen. De wethouder liet doorschemeren dat er al veel aanvragen voor migrantenhuisvesting binnen zijn.