Afbeelding
Foto:

Verzuchtingen bij wedstrijdjes ver plassen in de raad


VENRAY | De laatste gemeenteraadsvergadering in Venray van dit jaar werd dinsdag een viereneenhalf uur durende excercitie. 'Ik sluit deze vergadering in het vertrouwen dat ons werk het welzijn van de gemeente Venray en haar burgers mag bevorderen. Velen vertrouwen daarbij op Gods zegen", zei inval-burgemeester Toon Loonen om exact 0.00 uur. Is dat welzijn wel bevorderd als raadsleden wedstrijdjes ver plassen houden?

Door Henk Baltussen

Loonen droeg de ambtsketen omdat de 'echte' burgervader Hans Gilissen vanwege persoonlijke redenen verstek liet gaan. Gods zegen zullen de toehoorders op de publieke tribune, die om 0.00 uur vrijwel leeg was, en de overgebleven diehards thuis bij de iPad, pc of radio beslist nodig hebben. Want van raadsleden die wedstrijdjes ver plassen houden wordt niemand gelukkig.
Bij het agendapunt 'het via anti-kraak in gebruik geven van de voormalige basisschool De Toverbal', een pand aan de Noordsingel naast flat De Hoge Beek, vlogen er een paar uit de bocht. In De Toverbal huren de organisaties JouTou, Go4It, kringloopwinkel De Ontmoeting en de Stichting Kruisen en Kapellen (al vanaf 1998) gratis ruimte. Op de locatie bestaan plannen voor de bouw van een supermarkt. Gaat dat door dan moeten de vier organisaties op zoek naar aan andere ruimte. Daar krijgen ze drie maanden de tijd voor. In het voorstel staat één maand, wethouder Jan Loonen beloofde dat het drie maanden worden. Geregeld. Maar er lag nog een motie van Venray Lokaal, SP en ProVenray waarin het college de opdracht krijgt een bemiddelende rol te spelen bij het vinden van vervangende huisvesting voor de huidige Toverbalgebruikers. Ho, zei het CDA. 'Bemiddelende rol wil zeggen dat de gemeente in dat geval niet kan bemiddelen als het een eigen pand betreft'. Vanaf dat moment ontstond er een semantische discussie over bemiddelen, faciliteren en ondersteunen, dat veel gezucht en gesteun teweeg bracht. En een schorsing. Raadsleden begonnen met ver plassen bij de precieze uitleg van de drie woorden. 'Maak het niet te zwaar, niet te ingewikkeld, ik ben er klaar mee', viel te beluisteren. "Ik kan er geen chocola van maken", verzuchtte wethouder Jan Loonen.

In de motie werd bemiddelende rol uiteindelijk vervangen door faciliterende en/of ondersteunende rol.
Het verst plaste uiteindelijk Marin Leenders van Samenwerking Venray. "Wij zouden de motie steunen met de tekst 'bemiddelende rol', maar ook nu met 'faciliterende en/of ondersteunende rol'. Maar dat gaat wel een stukje verder. Maar we steunen hem wel."


Nieuw fietspad door Vlakwaterbos

Venray | De gemeente Venray gaat een nieuw fietspad aanleggen door het Vlakwaterbos. Het half verharde pad verbindt de Weg in den Berg in Veltum met Aan den Dril in Vlakwater. Wethouder Carla Brugman is blij met het nieuwe pad. "Het is een stuk veiliger voor fietsers dan het hobbelige onverharde pad dat er nu ligt."

Het pad is ook een veilig alternatief voor de fietspaden langs de Westsingel en een kortere verbinding tussen Veltum met het winkelcentrum en de scholen en het ziekenhuis. De gemeente heeft gekozen voor een half verhard fietspad, omdat de aanleg vooruitloopt op de visie voor het gehele Vlakwatergebied. De Vlakwaterbossen aan de zuidwestkant van Venray hebben de functie van recreatiegebied voor inwoners van Venray, maar hoe het gebied eruit gaat zien en wat er mag en kan, ligt nog niet vast.

Als in de visie Vlakwater geen plek is voor een fietsverbinding, kan het half verharde pad gemakkelijk worden verwijderd. Afhankelijk van het weer en eventuele bezwaren tegen het fietspad kan de aanleg eind januari beginnen. Het fietspad is bedoeld voor fietsers met een gewone of een elektrische fiets, voetgangers en scootmobielen. "Voor snelle e-bikes, brommers en scooters is het pad verboden", besluit Brugman.


Samen onder één dak in Merselo

Merselo | Basisschool De Lier en gemeenschapsgebouw D'n Hoek in Merselo komen samen in één gebouw. SPOVenray en D'n Hoek hebben samen met de Dorpsraad Merselo een plan uitgewerkt voor een gemeenschappelijke accommodatie.

Beide partijen ondertekenden afgelopen dinsdag samen met de gemeente Venray een intentieovereenkomst, zodat ze hun plannen verder kunnen uitwerken. Samenwerking en samenvoeging van de twee accommodaties onder één dak biedt voordelen. Dat concludeerden beide partijen enkele jaren geleden. Zowel gemeenschapsgebouw D'n Hoek als SPOVenray werkte aan ingrijpende bouwplannen in verband met achterstallig onderhoud, om energetische verbeteringen aan te brengen en om (toekomstige) exploitatieproblemen op te lossen. In samenwerking met de dorpsraad maken zij plannen concreet om de gedateerde basisschool De Lier in het centrum samen te voegen met gemeenschapsaccommodatie D'n Hoek bij de sportvelden. Door samen op te trekken blijven de exploitatiekosten lager. D'n Hoek voldoet straks ook aan het project Schoon door de poort. Dat wil zeggen dat het gemeenschapsgebouw wordt gestimuleerd om op eigen benen te blijven staan. Ook blijft het basisonderwijs in Merselo behouden. Wethouder Anne Thielen ondertekende de intentieovereenkomst namens de gemeente Venray. "We geven hiermee het vertrouwen aan de werkgroep. Door het gezamenlijk opstellen en ondertekenen van de overeenkomst kunnen de partijen verder met hun plannen."