Priesterwijding Josef Janssen.
Priesterwijding Josef Janssen. Oude foto

Priesterwijding Venray

Venray | Josephus Maria Antonius (Josef) Janssen werd op 25 augustus 1904 in Venray geboren.

Op 5 april 1930 werd hij door Mgr. Schrijnen in de kerk van het Groot Seminarie in Roermond tot priester gewijd. Op Eerste Paasdag, 20 april 1930, haalde het Venrays Fanfarecorps de neomist met zijn familie aan het ouderlijk huis af. Daar had de buurt een fraaie boog bij de woning in de Grotestraat opgericht. De fanfare begeleidde de stoet naar de overvolle St. Petrus' Bandenkerk, waar hij zijn eerste H. Mis opdroeg.

De neomist werd tijdens de H. Mis bijgestaan door zijn broer Amaury Janssen, die twee jaar eerder tot priester werd gewijd en leraar aan Rolduc was. Ook twee ooms van de neomist stonden hem bij. Dat waren pastoor Janssen van Moergestel en pastoor Amaury Esser van Well. Pastoor Janssen hield een feestpredicatie, waarin hij de verheven waardigheid en macht, maar ook de grote verantwoordelijkheid van een priester schetste. Na afloop van de kerkelijke plechtigheid ging de stoet weer naar het ouderlijk huis van de neomist. Een lief bruidje sprak de hartelijke felicitaties uit. Daarna was het woord aan Herman Sala, president van het Venrays Fanfarecorps, die eveneens zijn gelukwensen uitsprak. De feesteling dankte voor de hartelijke felicitaties, waarna de fanfare nog een nummer ten gehore bracht. Een drukbezochte receptie volgde. Voor v.l.n.r.: pastoor Amaury Esser; moeder Josephine Janssen-Esser; de neomist; vader Antoon Janssen. Achter hen deken Thielen en burgemeester Van de Loo met tussen hen kapelaan Geurts. Links achter de burgemeester staat kapelaan Mathieu Strijkers, later pastoor in Leunen. Uiterst rechts staat Mgr. Henri Poels.

Josef Janssen werd kapelaan in Blerick, waar hij zich inzette voor het jeugdwerk en de sport. Tijdens de oorlogsjaren werd hij gedeporteerd naar concentratiekamp Dachau, waar hij als verzetsheld van 21 november 1941 tot 19 april 1943 verbleef. Van 1950 tot 1978 was hij pastoor in Ysselsteyn. In 1969 kreeg hij een hoge Duitse onderscheiding, Bundesverdienstkreuz, opgespeld door de Consul van de Duitse Bondsrepubliek dr. W. Viehman. Op die manier werd dank gezegd voor zijn persoonlijke inzet voor de actie "verzoening over de graven heen". Met deze actie bewerkstelligde hij, ondanks zijn ervaringen in Dachau, een goed contact tussen beide volkeren. Verbroedering werd gekweekt, haat werd opgeruimd en liefde voor elkaar werden de bereikte doelen. In 1980 vierde Josef zijn gouden priesterfeest. Hij overleed op 1 januari 1984 in Ysselsteyn.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray