Martien en Diny Franssen-Wijnhoven runnen met veel enthousiasme hun museum.
Martien en Diny Franssen-Wijnhoven runnen met veel enthousiasme hun museum. Foto: Rikus ten Brücke

Imposant museum

Wanssum | Ze komen van heinde en verre: de bezoekers van het museum vol met katholieke spullen dat aan het huis van Martien en Diny Franssen-Wijnhoven in Wanssum ligt. Een ding staat vast: zij komen in ieder geval niet voor niets. Er valt bijzonder veel te zien in het museum.

Door Dennis Stiphout

Het gesprek met Diny Franssen over de verschillende attributen in het huis van haar en haar partner Martien is enkele minuten onderweg als Diny haar zorgen uit. Ze begrijpt niets van het besluit om de Schellaert te doen verdwijnen. "Ze zeggen dat het te oud is, maar dat is zo oneerlijk. Je ziet vaak genoeg op televisie dat ze een heel oud gebouw heel goed kunnen restaureren. Het staat er ook nog eens mooi op een verhoging, er is ruimte genoeg om rondom te graven. Het is te gek dat er niet meer voor wordt gestreden de Schellaert te behouden. Het is het mooiste gebouw van Wanssum." Martien en Diny hebben dan ook een speciale band met het oude gemeentehuis. "Wij hebben daar vroeger onder in de kelder een koor gehad. We zijn er helemaal mee opgegroeid", vertelt Diny gedesillusioneerd.

Wat in ieder geval niet zomaar zal verdwijnen, is het museum dat Martien en Diny aan hun huis in beheer hebben. Diny vertelt graag over de ontstaansgeschiedenis ervan. "Ik kom uit een katholiek gezin", vertelt Diny. "Toen ik in de gezinszorg zat, leerde ik Martien kennen. We trouwden en kochten samen een huis dat we helemaal verbouwd hebben. We hebben er 12,5 jaar gewoond, van 1962 tot 1974. In die tijd gingen de kerken al achteruit. De gemeente besloot toen dat het huis weg moest, waardoor wij verhuisden." Vanuit verschillende kanten kregen Martien en Diny in die tijd spullen die met de kerk te maken hadden. "Daar begon het eigenlijk mee", vertelt Diny. "In de kelder zijn we daarna spullen die we kregen gaan bewaren."

Het stel verhuisde naar het Bruukske. De verzameling bleef groeien en de auto die het stel had werd ingeruild voor een busje. "De oude winkel van mijn buurman stond leeg", vertelt Diny. "Ik heb gevraagd of we daar niet een stukje van mochten lenen, zodat we dingen die we bewaarden ook konden verkopen om zo geld te krijgen voor de missie. Tijdens de missie gaan priesters naar arme landen en ze nemen dan geld mee."

De verzameling groeide en groeide, onder andere door bijdrages van de pater van destijds, pater Van de Sande. De kerk die in 't Bruukske was gebouwd, zou verkocht worden voor een ander doeleinde, maar werd onder andere door toedoen van Diny toch behouden als kerk.

Diny vertelt enthousiast over haar museum

Desondanks zochten Martien en Diny naar een andere woonplek, waarna het stel in Wanssum strandde. Belangrijk was wel dat er ook een museum bij kon. "We wandelden hier in Wanssum en hoorden dat autobedrijf Van Erp een gebouw verkocht. Jan van Erp kwam vervolgens kijken en hij zag hoe wij bij 't Bruukske al een soort van museum hadden ingericht. Hij zei: jullie krijgen het." Anno 2018 is het gevolg dat er Martien en Diny in Wanssum een indrukwekkende verzameling van heel veel verschillende religieuze spullen bezitten.

Diny kan honderduit over de ontelbare voorraad beelden, schilderijen, kleding en andere voorwerpen vertellen.

Over gebrek aan belangstelling klagen Martien en Diny niet. "Ze komen met velen", aldus Diny. "Ze zijn hier al vanuit het hele land geweest, maar ook vanuit Duitsland. De bezoekers bestaan uit gelovigen en niet-gelovigen. Dit zijn spullen die nooit naar een markt zijn gegaan, maar alleen maar dingen die we hebben gekregen. Het museum bestaat niet alleen uit katholieke spullen, maar ook protestantse en orthodoxe. Het meeste is wel katholiek." Diny geniet nog altijd als ze het eigengemaakte museum binnenloopt. "Het is echt zo, als we hier zijn, vervallen er even een hoop zorgen."

Het museum 't Zonnelied is op afspraak toegankelijk voor iedereen die daarin interesse heeft.