Afbeelding
Foto:

Misverstanden uit de wereld helpen over integriteit

VENRAY | Het i-woord viel onlangs in het Venrayse gemeentehuis, de i van integriteit. Dan gaan bij velen de alarmbellen af. Daar wil niemand mee in verband worden gebracht. Raadsleden gaan daar verschillend mee om. Sommigen slapen er niet meer van, anderen schudden het achteloos van zich af. CDA-raadslid Jac Derikx is van de eerste school. Hij kan het niet verkroppen dat onder meer collega-raadsleden zijn onkreukbaarheid in twijfel trekken. Hoe dat op te lossen?

Door Henk Baltussen

In de wandelgangen merkt Derikx groeiende argwaan ten opzichte van raadsleden die ook bestuurlijk actief zijn in de dorpen en wijken. Hij merkte dat onlangs bij een raadsvergadering en in een overleg met de griffie en raadscommissievoorzitter Martin Leenders (lees hiernaast). Toen zijn naam met integriteit in verband werd gebracht, was voor hem de maat vol. Door die voor hem onverkwikkelijke voorvallen, vergaat hem langzamerhand de lust in het raadslidmaatschap. Hij wil daarover in gesprek met de burgemeester, die de verschillende functies onder voorwaarden wel verenigbaar vindt.
In Venray zijn vier raadsleden actief in dorps- en wijkraden: Derikx (CDA) in Geijsteren, Bas Künen (VVD) in Oostrum, Petra van Duijnhoven (CDA) in wijk Brukske en Theo Mulders (Samenwerking Venray) in Veulen. Derikx en Künen zitten ook in het dorpsradenoverleg.
Hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten wil over de Venrayse situatie geen oordeel vellen. Daarvoor ontbreekt hem specifieke kennis. In zijn algemeenheid vindt hij dat een raadslid een vrije rug moet hebben. "Je wordt geacht onafhankelijk te zijn. Ik zou zeggen dat raadsleden als de wiedeweerga uit die dorpsraad moeten. Er kunnen situaties zijn dat je bij wijze van spreken een brief schrijft aan jezelf en dan daar wat van moet vinden. Voordat je het weet, heb je het in de raad over jezelf. Hoe goed het ook is bedoeld. De burgemeester moet dat bewaken en mensen erover aanspreken." Om de integriteitskwestie in Venray uit de wereld te helpen, is derhalve maar één mogelijkheid: De gemeenteraad moet daar met elkaar een debat over voeren, om alle misverstanden uit de wereld te helpen.