Afbeelding

Oud-prinsen Vöskes jubileren

Meerlo | De oud-prinsen van carnavalsvereniging De Vöskes hebben afgelopen weekend in zaal 't Brugeind in Meerlo het 3x11-jarig jubileum gevierd.

Er waren 39 oud-prinsen en twee oud-vorsten van de partij. Vanwege het jubileum waren de dames ook uitgenodigd. Er werden beelden vertoond uit het verleden, fotoboeken bekeken en oude krantenknipsels gelezen. Ook werd er een groepsfoto gemaakt. Er is tevens een boekje uitgebracht ter gelegenheid van het 3x11-jarig jubileum. In dit boekje staan de persoonlijke herinneringen, anekdotes en gebeurtenissen uit de regeerperiode vanaf 1948 tot en met 2017. De voorzitter van de oud-prinsen, Jan IV (Jan Buddiger), reikte het eerste exemplaar uit aan de oudste oud-prins Noud I (Noud Hendrix, 86 jaar).

Sinds 1948 kent Meerlo De Vöskes en sinds die tijd werd elk jaar vanuit de raad van elf een nieuwe prins gekozen. Na het aftreden van de prins trad hij automatisch toe tot de raad van elf. Vanaf 1982 is het niet vanzelfsprekend dat de prins uit de raad van elf wordt gekozen en kan de prins ook gevraagd worden uit de Meerlose bevolking. Alleen bij het aftreden ontstond destijds een probleem omdat de prins niet automatisch in de raad van elf kwam en bij wijze van spreken werkeloos langs de kant stond .De afgetreden prins hoorde nergens meer bij. Een van de oud-prinsen zei toen 'Het ene moment staan de mensen voor je te applaudisseren, en het ander moment ben je niemand meer omdat je geen prins meer bent'.

Deze opmerkingen waren in begin van de jaren tachtig aanleiding om een oud-prinsengezelschap op te richten. De belangrijke taak van de oud-prinsen is om de afgetreden prins op te nemen in hun gezelschap. Ze bezoeken met zoveel mogelijk oud-prinsen de recepties van de nieuwe prins en dan krijgt de nieuwe heerser ook een onderscheiding (Ald-Prinsen-Plak) van de oude kameraden. De oud-prinsen helpen ook mee aan de jaarlijkse rommelmarkt en verkoop van de officiële orgaan van CV Vöskes, de Vossentoeter. De ald-prinsen-garde doen ook altijd mee met het lokale liedjesconcours, die ze drie keer wonnen. De oud-prinsen helpen ook altijd mee bij de opluistering van de dialectcarnavalsmis in de kerk van Meerlo op carnavalszaterdag. En ten slotte begeleiden de oudgedienden de prinsenwagen tijdens de carnavalsoptocht. Tijdens het jubileum werden ze verrast door een bezoek van carnavals de Vöskes, die een onderscheiding uitreikte aan oud-prins Toon I (Toon van Lipzig ). Hij werd onderscheiden in de Orde van de Mieëlderse Vos. Toon I was in 1979 prins en in 1985 een van de medeoprichters van de ald-prinsen-garde. 33 jaar was hij penningmeester van de club. Mede verzorgt hij het opnemen van de nieuwe ald prins bij de ald prinsengarde.