Sportgala trekt nominatie in

Venray | Sportgala Venray heeft de nominatie van Jos Ploegmakers ingetrokken. Ploegmakers was genomineerd voor de prijs 'Sportman van het jaar 2018 van de gemeente Venray'. Het sportgala is van mening dat de wereldkampioen deadlift en bankdrukken in zijn leeftijdsklasse zich vorige week buitengewoon onsportief heeft geuit op social media.

Ploegmakers noemde de sportman van verleden jaar, biljarter René Dericks, in een bericht op Facebook onder meer een 'bierbuikende biljarter die waarschijnlijk als warming-up 2 frikandellen met mayo naar binnen schuift, 2 pilsjes drinkt en een zware shag rookt'. Ploegmakers vond het een blamage dat zo iemand was uitgeroepen tot sportman van het jaar in Venray. René Dericks won in 2017 drie officiële Grand Prix-wedstrijden kunststoten in de hoogste klasse in Nederland, het NK in Oosterhout en internationale toernooien in Hannover en Turnhout. Ploegmakers trok in zijn bericht op Facebook ook van leer tegen het sportgala, de nominaties en het programma. Desalniettemin noemde hij het een eer om toch weer genomineerd te worden en was hij van plan om het gala te bezoeken.

Maar dat hoeft niet meer, want Sportgala Venray heeft zijn nominatie ingetrokken. "Dat hij kritisch is op het sportgala, de nominaties en de jurering, daar hebben we geen moeite mee", geeft Maurice Ambaum, voorzitter van het gala, in een reactie aan. "Dat mag, dat zie je nu ook bij het landelijk gala. Maar wat voor ons onacceptabel is, is hoe hij afgeeft op de winnaar van verleden jaar. Die reactie staat ver af van de normen en waarden die wij als Sportgala Venray hanteren. In de (top)sport gaat het ook om sportiviteit en respect. Die is Ploegmakers in zijn bericht op Facebook uit het oog verloren. Uiteraard heeft hij de vrijheid om zijn mening te verkondigen, maar als bestuur vinden wij niet dat iemand die zich op deze wijze uitlaat over andere sporters het verdient om genomineerd te worden." Sportgala Venray vroeg Jos Ploegmakers of hij bij zijn uitlatingen bleef. Ambaum: "In een reactie gaf hij aan voor niks en niemand zijn woorden terug te nemen en dat hij altijd zijn woorden overdenkt. Het moest als humor worden gezien. Ons ontgaat die humor, we vinden het eerder een gebrek aan respect voor een andere sporter. Daarop hebben we hem laten weten dat we zijn nominatie intrekken. Bijzonder jammer, want Ploegmakers levert als sporter indrukwekkende prestaties. Maar als sporter heb je ook een voorbeeldfunctie."