'Roekenbosch als kat in het nauw'

Blitterswijck | De enquête die Het Roekenbosch vorige week bezorgde in Blitterswijck is bij veel inwoners volledig in het verkeerde keelgat geschoten. "We hebben geen idee wat de insteek van deze vragenlijst is. De uitslag vertrouwen we sowieso niet", vertelt Roger Verberkt van Kerngroep Blitterswijck.

Door Willem Menting

"We zijn ontzettend blij met het verzet vanuit Blitterswijck tegen de enquête", zegt Kerngroep-voorzitter Ingrid Peeters. "We hebben heel veel steun gekregen vanuit het dorp. Tijdens de overlegtafel heeft iedereen de kans gekregen om vragen in te sturen voor een enquête. Daar heeft het Roekenbosch destijds niks mee gedaan. Een beetje vreemd dus dat ze het nu op deze manier aanvliegen." Ook de timing steekt Peeters. "Het Roekenbosch doet zich voor als slachtoffer. Ze weten al lang dat de gemeente per 1 februari 2019 gaat handhaven en dan komen ze op de dag voor Sinterklaas met een enquête. Een kat in het nauw maakt rare sprongen."

Het klappen van de overlegtafel voor een duurzame invulling van Het Roekenbosch kwam voor de Kerngroep niet als een verrassing. "Toch hebben we vanuit Het Roekenbosch tijdens het overleg ook veel positieve geluiden gekregen, maar we zijn altijd wantrouwend geweest richting de coöperatie", stelt Verberkt. Peeters vult hem aan. "Het Roekenbosch is nu aan zet. Het uitstellen van de handhavingstermijn is geen optie. Ze moeten met een andere invulling komen. We hopen samen met de gemeente alsnog tot een positief resultaat te komen. In onze ogen is het nog steeds niet te laat voor recreatie. Al moet het park wel worden opgeknapt."

Met de huidige exploitatievorm wil Het Roekenbosch de komende zeven jaar nog arbeidsmigranten huisvesten op Het Roekenbosch. Momenteel verblijven er zo'n 440 arbeidsmigranten op het park, wonen er zo'n 15 gezinnen en vier huiseigenaren zelf. Verberk is een van die mensen die permanent op het park wonen. "Ik moet zeggen dat de overlast op het park de laatste tijd minder is. Dat is eigenlijk altijd tijdens de wintermaanden. Je gaat nu niet voor je lol buiten zitten." Toch is er volgens Peeters en Verberkt wel degelijk overlast. "Er wordt hard gereden in het dorp en er rijden veel touringcars met arbeidsmigranten. Ook liggen er veel lege bierblikken in het bos en hebben inwoners een onveilig gevoel." Het tweetal vindt het belangrijk om te benoemen dat een kleinere groep arbeidsmigranten wel welkom is. "Tien procent van de inwoners van Blitterswijck is als aantal acceptabel. De verhouding is op dit moment compleet zoek. En Het Roekenbosch wil 900 arbeidsmigranten. Dat is onacceptabel en onbespreekbaar."

Het vertrouwen in de coöperatie is bij Peeters en Verberkt volledig weg. "Ze beloofden ons de parel van Europa. Ze hebben de beloftes naar het dorp nooit waargemaakt. Het wordt tijd dat de gemeente haar poot stijf houdt."