Snel oplossingen Maaslijn waar problemen groeien

VENRAY | De opmerkingen van vervoerder Arriva en de provincie Limburg 'dat de treinreizigers maar moeten wennen aan de huidige problemen op de Maaslijn', was voor Tweede Kamerlid Erik Ronnes reden een boze tweet de wereld in te sturen. "Dat kan toch niet het antwoord zijn", twitterde het Boxmeerse Kamerlid. Meerdere partijen, en niet de minsten, maken zich steeds meer zorgen over de problematiek.

Door Henk Baltussen

Samen met collega-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) heeft Ronnes staatssecretaris Stientje van Velthoven van Infrastructuur en Waterstaat er vragen over gesteld. De storingen en de daarmee gepaard gaande treinuitval op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen, zijn dit jaar flink gestegen. Zowel spoorbeheerder ProRail, vervoerder Arriva als de provincie Limburg zien geen snelle oplossingen, meldden diverse media. Het CDA heeft inmiddels vragen gesteld in Cuijk en Boxmeer, bij Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant en aan de staatssecretaris.
Uit een analyse van dagblad De Gelderlander blijkt dat Arriva in oktober 85 keer een melding deed van een vervallen rit, defect materieel of sein- en wisselstoringen. In november waren dat er al meer dan 120. Volgens de provincie is in de meeste gevallen ProRail verantwoordelijk. Die heeft last van 'spookstoringen' op het traject. Dat liet de spoorbeheerder al eerder weten. Er wordt dan een storing gemeld in seinen of wissels waarvoor geen oorzaak gevonden kan worden. (Bron DG).
Veel betrokken partijen, waaronder reizigersvereniging Rover, stellen dat alleen de aanleg van een dubbelspoor tussen Nijmegen en Roermond soelaas biedt.

'Er moet nu wat gebeuren'

Ook elektrische treinen in plaats van de huidige diesels zijn een deel van de oplossing. Voor 2040 lijkt daarvan nog geen sprake. Ronnes wil van de staatssecretaris weten welk perspectief de reiziger dan kan worden geboden. Ook wil hij weten hoeveel reizigers dagelijks de dupe zijn en wat de maatschappelijke schade is.
Martin van Kollenburg, directeur van het Boxmeerse bedrijf MSD en voorzitter van de industriƫle Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg, doet ook zijn duit in het zakje. "Bedrijven kiezen voor vestiging in het Land van Cuijk vanwege de gunstige ligging. Maar dan moeten de bedrijven wel bereikbaar blijven. De problemen op het spoor en de dichtslibbende A73 zijn niet goed voor het bedrijfsleven", zegt Van Kollenburg in De Gelderlander. Hij zegt binnenkort met Arriva in gesprek te willen. "Er moet nu wat gebeuren."