Uit welk land komt jij? Praten met en over elkaar tijdens het ontmoetingsfeest.
Uit welk land komt jij? Praten met en over elkaar tijdens het ontmoetingsfeest. Foto: Jolijn van Goch

Tijd voor ontmoeting

Venray | Ruim 250 vluchtelingen en andere Venraynaren kwamen zaterdag bijeen in de schouwburg. Het ontmoetingsfeest werd georganiseerd door de werkgroep Vluchtelingen welkom in Venray.

Meer dan de helft van aanwezigen is geboren en getogen in Venray en omgeving. De overige bezoekers waren vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syriƫ, Irak en Afghanistan die in Venray een veilige huisvesting hebben gevonden. Er werd gedanst, muziek gemaakt en er was tijd voor ontmoeting en een gesprek. Voor dat laatste was extra veel tijd. Halverwege de middag werd de bezoekers gevraagd om aanwezigen uit een ander land op te zoeken. Er werd druk, soms met handen en voeten, met elkaar gecommuniceerd.

Piet Kroft, een van de initiatiefnemers: "Wij vinden als werkgroep Vluchtelingen welkom in Venray dat mensen die nieuw zijn de kans moeten krijgen om in contact te komen met Venraynaren. Ze moeten bijvoorbeeld de taal leren, dat doe je het best door samen te komen. Daarnaast kunnen ze erachter komen hoe je in Venray woont en leeft en waar je bijvoorbeeld kunt sporten of feesten." De middag maakte veel indruk op een van de vluchtelingen, Omran. "Ik vind het echt heel mooi om hier te zijn en had er ook echt zin in. Ik zit op het Gilde in Venlo en wil in de toekomst een eigen garage openen." De werkgroep kijkt terug op een geslaagde editie en denkt erover na om de middag volgend jaar weer te organiseren.