Eerste deel rondweg open

Wanssum | Op woensdag 19 december gaat het eerste deel van de rondweg van Wanssum open voor verkeer. In de loop van de middag is het mogelijk om vanaf de rotonde bij de Venrayseweg over de nieuwe provinciale weg tot aan de nieuwe rotonde bij de Geijsterseweg te rijden – en vice versa. Door het openstellen van deze nieuwe route wordt het centrum van Wanssum al voor een deel ontlast van auto- en vrachtverkeer. Op 19 december wordt ook de naam van de fietsbrug over de rondweg onthuld.

In Wanssum wordt al zo'n veertig jaar gesproken over een oplossing voor de drukke verkeersader door het dorp. Met de aanleg van de rondweg komt dan ook een langgekoesterde wens van het dorp uit.

De aanleg van de rondweg is een integraal onderdeel van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum: door het samenvoegen van een aantal belangrijke opgaven in het gebied is het mogelijk geworden om naast hoogwaterbescherming ook een impuls te geven aan de leefbaarheid van Wanssum. De nieuwe rondweg wordt in totaal drie kilometer lang en heeft drie rotondes en een hoogwatervrije brug over de industriehaven. Deze brug krijgt de langste voorgespannen liggers die ooit ter wereld zijn geproduceerd: 69 meter. De gehele rondweg wordt medio 2020 opgeleverd.

Het eerste deel gaat op 19 december dus al open.


VVE-locaties Speelhoeve en Mukkenstal

Ysselsteyn/ Leunen | VVE staat voor Voor- en Vroegschoolse educatie en wordt gebruikt om kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, extra dagdelen peuteropvang aan te bieden waardoor zij goed voorbereid naar de basisschool kunnen gaan.

Hiervoor is een indicatie nodig van het consultatiebureau, de extra kosten worden door de gemeente vergoed. Voorheen waren de VVE-locaties beperkt, maar de gemeente Venray wil inzetten op betere peuteropvang op alle kinderdagverblijven waar peuters opgevangen worden.

Meerdere kinderdagverblijven zijn trainingen gaan volgen met als resultaat dat de Speelhoeve in Ysselsteyn en de Mukkenstal in Leunen, naast hun reguliere peuterplaatsen, vanaf 1 januari ook VVE-plaatsen mogen aanbieden. Ouders krijgen meer keuze in locaties en kunnen kiezen wat het beste bij hen en hun kind past. Beide locaties zijn agrarisch en werken met de methode Uk en Puk.

Spelenderwijs en met de handpop Puk worden verschillende thema's doorlopen, waarbij extra aandacht is voor het buitenleven op de boerderij. Zo krijgt bijvoorbeeld het leren van de verschillende groente en fruit nog meer beleving door het niet alleen uit het boekje te lezen, maar ook te zien groeien in de moestuin en het vervolgens samen op te eten.


Geworstel met dubbele petten in gemeenteraad

VENRAY | CDA-raadslid Jac Derikx is er wel klaar mee. In de raad kreeg hij onlangs al een opmerking over het dragen van dubbel petten vanwege zijn lidmaatschap van de dorpsraad in Geijsteren en het dorpsradenoverleg. Tijdens de laatste commissievergadering werd een agendapunt van hem en Bas Künen (VVD-raadslid en dorpsraadslid in Oostrum en dorpsradenoverleg-lid) op advies van de griffier van de agenda gehaald. "Derikx: "Het woordje integriteit viel, dan ben ik er klaar mee."

Door Henk Baltussen

Derikx en Künen hadden als leden van het dorpenoverleg uitgeplozen hoe het openbaar vervoer in de dorpen rondom Venray is geregeld. Dat blijkt niet overal adequaat te zijn geregeld. Met cijfers en grafieken werden de bevindingen onderbouwd. De twee stellen het volgende: 'Er moet voldoende en kwalitatief openbaar vervoer zijn voor wie dat nodig heeft in de kerkdorpen'. Duidelijke taal, die ze donderdag 29 november tijdens de raadscommissie bespreekbaar wilden maken. Daarna zou de gemeenteraad er iets van moeten vinden om vervolgens het college de opdracht mee te geven de openbaarvervoerproblematiek in de dorpen aan te kaarten bij onder meer de provincie en vervoerder Arriva. Maar de griffie (secretaris van de gemeenteraad) raadde het tweetal aan het punt van de agenda te halen. Commissievoorzitter Martin Leenders nam dat advies na overleg met Derikx en Künen over. Bij aanvang van de commissievergadering maakte Leenders duidelijk dat het punt was gesneuveld. Waarom, werd er niet bij verteld. Naderhand werd duidelijk dat in het genoemde overleg even het woord integriteit om de hoek kwam. Derikx: "Toen was ik er meteen klaar mee. Daar wil ik niet mee in verband worden gebracht. Ik weet dat er binnen de gemeenteraad personen zijn die moeite hebben met dubbele petten. Ik ook. Maar die heb ik niet op. Het is wel de sfeer nu hoe we met elkaar omgaan. Ik wil binnenkort met de burgemeester en de griffie hierover spreken."

'Ik wil hier snel met de burgemeester over spreken'

Künen stelt dat het agendapunt in zijn optiek is teruggetrokken omdat er inhoudelijk wat aan schortte. "De notitie voldeed niet aan de verwachtingen, voldeed niet aan de criteria. Ik weet ook dat er mensen zijn die met argusogen naar ons kijken. Daar trek ik me niets van aan. Ik ben volksvertegenwoordiger en heb het beste met Venray voor. Als lid van de dorpsraad en het dorpenoverleg weet je wat er in de dorpen speelt. Dat neem je mee. De volgende keer zet ik mijn naam weer onder het agendapunt." Burgemeester Hans Gilissen is van mening dat raadsleden zitting kunnen hebben in de dorpsraad en het dorpsradenoverleg. "Als ze zich maar bewust zijn van hun rol als raadslid."