Kronos moet met Smakt in gesprek

SMAKT | Kronos Solar, het Duitse bedrijf dat in Smakt een zonnepark van 25 hectare groot wil aanleggen, moet van burgemeester en wethouders van Venray in gesprek met inwoners van Smakt om het geschonden vertrouwen te herwinnen. Een deel van de dorpsraad Smakt-Holthees heeft daar weinig trek en fiducie in.

Door Henk Baltussen

Dat gesprek dient op papier te worden vastgelegd. Dat is in een onderhoud met het college en enkele dorpsraadsleden deze week afgesproken. Tevens gaan B en W zich inspannen op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor zonneparken en bekijken of de zonneweide die in Smakt moet komen niet kleiner kan. Enkele maanden terug werd duidelijk dat de vergunningaanvraag voor een zonnepark in Smakt, op een handtekening na van de gemeente Venray, rond was. Enkele omwonenden trokken vervolgens aan de noodrem, klopten met hun zorgen niet gehoord te zijn aan bij de dorpsraad, die vervolgens het college overtuigde de plannen te parkeren. Enkele weken terug was een informatiebijeenkomst met Kronos, gemeente en andere belanghebbenden in Smakt, waar inwoners al langer op aan hadden gedrongen. Die bijeenkomst liep uit op een Poolse landdag waarbij tegenstanders van het zonnepark en ontwikkelaar Kronos nog verder van elkaar af kwamen staan. Een rechtstreeks gesprek tussen de partijen moet de impasse doorbreken. 'Weinig kans, we beginnen weer vooraan', stelt een deel van de dorpsraad. 'Dat gesprek moeten we aangaan. Doe je dat niet, dan sta je al op punten achter', meent een ander deel, waaronder waarnemend voorzitter Peter Coppus die bij het overleg met de gemeente was. "Daar werd gezegd dat Kronos het niet goed heeft gedaan. Maar ze krijgen nog een tweede kans. Het college kan nu niet besluiten Kronos aan de kant te zetten."
Een deel van de dorpsraad zegt het ongelooflijk te vinden dat Kronos die tweede kans krijgt. 'Het bedrijf is onbetrouwbaar gebleken, maar de gemeente vindt dat kennelijk niet'.
Duidelijk in het onderhoud werd ook dat het college zonneparken blijft toestaan. "Wel wordt bekeken hoe de gemeenteraad een rol in de besluitvorming in dit soort trajecten kan krijgen", zegt Coppus. "Maar het college neemt uiteindelijk de besluiten."
Of in Smakt draagvlak is voor een zonnepark, daarover verschillen de meningen in de dorpsraad. Er zijn volgens de dorpsraad inwoners die zeggen laat het maar doorgaan, anderen zijn faliekant tegen. Coppus: "Wat ook is afgesproken is dat elke vervolgstap in het traject met het dorp wordt gecommuniceerd."