Middenvelder Bram Lookman snelt voorbij zijn directe tegenstander.
Middenvelder Bram Lookman snelt voorbij zijn directe tegenstander. Foto: Simone Swinkels

SV United moet swingen

Wanssum | SV United-VCH 3-0 (0-0). Doelpuntenmakers SV United: Michal Kolodziejski, Indy Phillips en Bram van de Ven. SV United: Rademacher; Peters, Koolhof, Ter Braak, Van Bergen; Snijders, Peelen (60. Tuur Philipsen), Lookman; Van de Ven, Phillips (85. Van Berlo) en Kolodziejski (80. Rick van de Pasch).

Door Willem Menting

Het duel tussen SV United en VCH is een paar minuten afgelopen als trainer Fenne Smits lachend van het veld komt. "Tijdens de tweede helft speelden we bij vlagen swingend", zegt de 27-jarige coach lachend. "We willen altijd swingen." De glimlach verklaart veel. Dankzij de 3-0 zege op VCH is United de koploper van de vijfde klasse D.

Een paar dagen later kwam er nog meer goed nieuws vanuit sportpark De Meulebèèk in Wanssum. Smits heeft zijn contract bij de vijfdeklasser met één seizoen verlengd. De trainer is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen bij United. "Ik vind dit een hele mooie en ambitieuze club en ben blij dat ik ook volgend seizoen hier werkzaam ben", zegt de coach van United enthousiast.

De koppositie voor United is mooi, maar Smits weigert titelaspiraties kracht bij te zetten. De ploeg is dan wel lijstaanvoerder met 26 punten uit elf wedstrijden, maar belagers Grashoek en Lottum hebben minder verliespunten. Zij volgen op respectievelijk 25 en 24 punten na tien gespeelde duels. "We willen iedere week beter worden. Dat lukt nog niet altijd. De tweede helft tegen VCH was goed en dat willen we komende zondag tegen RKDSO nog beter doen. Dat is voor ons het belangrijkste."

Om beter te worden gaat de ploeg tijdens de winterstop ook weer op trainingskamp in het buitenland. Vorig jaar reisde de selectie van United af naar Barcelona. Dit jaar is Antwerpen de eindbestemming. "Ook hartstikke leuk toch", vertelt Smits. "We trainen er en spelen een oefenwedstrijd met een Belgische tegenstander. Dat zijn wel mooie vooruitzichten."

De eerste helft van het duel tegen VCH was geen pretje voor de neutrale toeschouwer. Er werden veel duels uitgevochten op het middenveld en grote kansen waren er nauwelijks. Dat was na rust wel anders. Het duel werd in de beginfase van de tweede helft opengebroken door Michal Kolodziejski. De aanvaller passeerde op de rand van het strafschopgebied twee tegenstanders en schoot via de benen van de doelman raak. Tegenstander VCH raakte zichtbaar vermoeid en dat was voor United het teken om een tandje bij te zetten. Dat resulteerde in een treffer van Bram van de Ven. De rechtsbuiten reageerde het beste op een voorzet van Kolodziejski en schoot bij de tweede paal binnen. Het slotakkoord was voor spits Indy Phillips. Hij schoof de bal in een leeg doel op aangeven van Van de Ven. "Het zijn neefjes. Die gunnen elkaar wat", zegt Smits gekscherend. "Ik vond dat wel een mooi moment. We gunnen elkaar wat als ploeg en hebben veel voor elkaar over. Dat levert in veel gevallen een goed resultaat op en daar voetballen we voor."

Bij United ziet Smits nog veel doorgroeimogelijkheden. "We hebben een hele jonge en leergierige groep waar ik enthousiast over ben. Ik ben heel erg gemotiveerd om het maximale uit deze selectie te blijven halen."