Anne Reintjes (linksvoor in de boot) sloot het seizoen af met NK-goud.
Anne Reintjes (linksvoor in de boot) sloot het seizoen af met NK-goud. Foto: Sean Clarke

Gouden seizoenafsluiter

Meerlo | Anne Reijntjes uit Meerlo kan terugkijken op een druk jaar, waar ze zesde werd tijdens het wereldkampioenschap raften in Argentinië. Afgelopen weekend sloot ze het seizoen fraai af als Nederlands kampioen in Engeland.

Door Peter Schoeber

Raften, varen op wildwater en daarbij allerlei hindernissen nemen en ontwijken om toch in de snelste tijd de finish bereiken. De sport blijft klein in Nederland, zegt Anne Reijntjes (28) uit Meerlo. Afgelopen weekend werd dit nog maar eens onderstreept tijdens het Nederlands kampioenschap. Niet gehouden op een wildwaterbaan in Nederland, maar bij het Lee Valley white water centre in het noorden van Londen. Dezelfde locatie waar tijdens de Olympische Spelen van 2012 de kanowedstrijden gehouden werden.

Het was een kwestie om de finish te halen, lacht Reijntjes. Ze was namelijk de enige Nederlandse boot die van start ging bij de vier onderdelen. "Gelukkig deden er nog zes boten uit Engeland mee, waardoor er toch sprake was van een competitie." Driemaal zilver en eenmaal goud was het resultaat. Voor Reijntjes haar vijfde nationale titel. Zus Fieke (31), die tegenwoordig voor Engeland uitkomt, won de drie andere onderdelen. "Alleen in de ´head to head´ race, waar we op het water strijden tegen een andere boot, hebben we gewonnen. Ja, dat was tegen Fieke. Dat is altijd leuk, want zo vaak win ik niet van mijn zus." Het was ook Fieke, die Anne zes jaar geleden enthousiast maakte voor de watersport. Daarmee nam de volleybalster van Set Up uit Meerlo afscheid van de balsport.

Voor Anne Reijntjes, tegenwoordig woonachtig in Eindhoven, zit het raftseizoen er nu op. Een druk jaar, in november was ze nog aanwezig op het WK in Argentinië. Daar werd de Nederlandse ploeg, met een gastoptreden van Ted Toussaint uit Boxmeer, zesde. Een resultaat waar Reijntjes zich zeer tevreden toont. Om aan het mondiale toernooi deel te kunnen nemen moest de Oranje equipe een sponsoractie starten. Duizend flessen Argentijnse wijn werden aan de man gebracht om het benodigde bedrag van 2000 euro per persoon bij elkaar te halen. "Raften is een superkleine sport, we hebben alles zelf moeten betalen. Van het vliegticket tot de inschrijving aan het WK op de Rio Aluminé en het huren van de boot. We zijn anderhalve week in Argentinië geweest. De rivier was voor ons goed te doen, niet al te heftig en het slalom gedeelte was kunstmatig aangelegd. Raften is vooral samenwerken in de boot, achterin zit de kapitein die alles overziet. Iedereen stuurt met zijn peddel, zelf zit ik voorin en bepaal het tempo. Je moet het water kunnen lezen. Raften heeft mij een mooie hobby opgeleverd en mij al gebracht in landen als Japan, China, Nieuw Zeeland, Indonesië en de Verenigde Emiraten. Ik probeer er altijd een vakantie aan te koppelen, want het is zonde om flink te sparen en dan weer snel weg te gaan. Je verblijft op plaatsen waar je als toerist niet
snel komt."

De beste prestatie ooit werd afgelopen zomer geleverd; Nederland met Anne Reijntjes werd Europees kampioen in Bratislava op de sprintafstand. De docente aan de politieacademie ziet waarschijnlijk af van het volgend WK, dat al over een half jaar plaatsvindt in Australië. De tijd is te kort voor een nieuwe sponsoractie, daarnaast kost het de ploeg ook weer vakantiedagen.