Noud Janssen:
Noud Janssen: "Het is altijd voetbal, voetbal, voetbal." Foto: Rikus ten Brücke

Noud Janssen stopt als trainer

Venray | Venraynaar Noud Janssen (62) neemt aan het einde van het seizoen afscheid van de voetballerij. De oud-profvoetballer en huidige coach van America, die als trainer veel clubs in de regio diende, vindt het welletjes geweest. "Het is altijd voetbal, voetbal, voetbal."

Door Dennis Stiphout

Misschien hebben ze het in Maastricht nog weleens over hem. Het was tenslotte toch ene Noud Janssen die MVV in 1984 met de winnende goal in Nijmegen naar de eredivisie schoot. Hij speelde negen seizoenen in Zuid-Limburg en na zijn loopbaan in het profvoetbal keerde hij terug naar Venray, waar hij als speler zijn carrière afsloot en zijn eerste vlieguren als trainer maakte. Eerst bij de A1, later als trainer van het tweede elftal. In 2001 besloot Janssen zelf een eerste elftal te gaan trainen. "Ik had een gesprek bij Merselo gehad, maar toen kwamen Theo Loenen (een collega, red.) die zei dat Leunen ook wel met me in gesprek wilde. Daar is het begonnen", blikt Janssen terug op de start van zijn trainerscarrière.

Zo stond Janssen in het seizoen 2001/2002 voor het eerst als trainer aan het roer bij een eerste elftal. "We hadden een hele leuke en goede groep. Onder anderen Bas Litjens en Freek Thoone speelden er. Het liep eigenlijk vanzelf en promoveerden in mijn derde seizoen naar de derde klasse. Ik heb er vier jaar lang met veel plezier gezeten. Maar goed, ik heb overal met plezier gezeten." Zijn termijn bij Leunen bleek uitzonderlijk lang, want Janssen besloot later om nergens langer dan drie seizoenen te blijven. Bij SSS'18 hield hij zich aan die termijn. Als die periode ter sprake komt, heeft Janssen het vrij snel over de hele technische staf. "Ik denk dat ik daar ontzettend veel geluk heb gehad met de mensen om me heen. Assistent-trainers John Rongen en Herald Heldens hielden de sfeer er wel in. Met John Klaassens als keeperstrainer erbij hadden we destijds een goede technische staf. We hielden elkaar scherp." Toeval of niet, maar met SSS werd Janssen liefst tweemaal kampioen. In 2007 in de vierde klasse, een jaar later in de derde klasse. Toch besloot hij SSS na het tweede kampioenschap te verlaten. "Venray benaderde me of ik niet iets binnen die club kon gaan betekenen. Jan Poels was toen hoofdtrainer, ik kon altijd goed met hem opschieten. Het was ook in een periode waarin ik het druk had op het werk en het niet erg vond een stapje terug te doen."

Het bloed kroop bij Janssen waar het niet gaan kon en na een seizoen stond hij weer op eigen benen. Dat gebeurde bij Fiducia, waarna hij naar Ysselsteyn trok. "Math Verlijsdonk benaderde me. Bij Ysselsteyn was het allemaal wat groter en ik had het geluk dat ik een keer kampioen werd." Dat gebeurde in de vijfde klasse. Des te opvallender was het dat Janssen in 2013 destijds in de kelder van het amateurvoetbal ging werken, bij Holthees. "Ik zag daar een hoop potentie. Het is eigenlijk een fantastische club. We hadden de spelers om hogerop te gaan, maar dat is helaas niet gelukt. De selectie was achteraf gezien eigenlijk te klein", blikt Janssen terug. De laatste jaren stond hij aan het roer bij Lottum en America. "Het leukste is dat ik nergens heb hoeven solliciteren en overal benaderd ben. Ik had wel het geluk dat ik in het begin met Leunen en bij SSS een aantal keer kampioen werd, daar kijken mensen schijnbaar toch naar." Nu wil Janssen op zondag tijd maken voor zijn familie. Met zijn ploeg America staat hij in de onderste regionen. Handhaving zou voor Janssen een eervol einde van zijn trainersloopbaan betekenen. Alhoewel, de oefenmeester houdt de deur nog op een kleine kier. "Wat let me om weer te beginnen als ik het volgend jaar echt mis? Ik ben niet voor eeuwig weg."