Een groep vrijwilligers van Stichting Winterpret Venray in de tent van de ijsbaan.
Een groep vrijwilligers van Stichting Winterpret Venray in de tent van de ijsbaan. Foto: Rikus ten Brücke

Winterpret in de startblokken

Venray | Het was even spannend, maar de schaatsbaan op het Schouwburgplein in Venray is op tijd klaar voor de opening van vrijdag. Een boom voor de schouwburg gooide namelijk bijna roet in het eten.

Door Willem Menting

Wim Peeters, voorzitter van Stichting Winterpret Venray, verzekert dat het ijs ruim op tijd gereed is voor de eerste schaatsers. "De boom voor de schouwburg is de afgelopen maanden gegroeid door het mooie weer, denk ik. Er zat een tak in de weg. We hebben de tent iets aangepast om dat probleem te verhelpen, maar dat kostte wel tijd. We lopen een paar uur achter op schema, maar vrijdag ligt er ijs en gaan we openen."

De opening begint vrijdagmiddag om 17.00 uur met een opvallende actie. Hardlopers van Run-for-Health lopen dan namelijk met brandende fakkels door enkele wijken en kerkdorpen om de inwoners van de gemeente te attenderen op de opening van de schaatsbaan.

De hardlopers arriveren rond de klok van 18.00 uur bij de Sint Petrus' Banden Kerk. Dan gaat pastoor Marthoma Alexander samen met het gezelschap via de Grotestraat naar de ijsbaan op het Schouwburgplein om daar de baan officieel in te zegenen. Daarna start de openingsshow. "Het moet een geweldige show worden. Het heeft een beetje weg van Holiday On Ice. Wij verheugen ons er als Stichting Winterpret Venray zeer op."

Er zijn dit jaar meerdere veranderingen aangebracht. De ijsbaan ligt dit jaar meer in het midden van de tent en daardoor is er beter licht op de baan. Er is verder een aparte horecatent aan de ijsbaan vastgemaakt. "Dat zorgt voor meer sfeer. We willen dit jaar ook inzetten op de sfeer. We hebben ook speciaal het peuterschaatsen op de zondagochtend." Peeters is trots op nog meer activiteiten. "Net als vorig jaar hebben we weer curling. En voor het eerst hebben we icebiken. Dat moet een spektakel worden voor jong en oud. We organiseren wedstrijden en uiteindelijk weten we dus wie er het beste is met de fiets (een soort driewieler, red.) op het ijs. We verwachten dat er veel jongeren meedoen aan de wedstrijden."

Ook worden de schaatsers dit jaar beter gescheiden van het gewone publiek. Er is een aparte ruimte waar alleen de schaatsers kunnen komen. "Dat is ook beter voor de veiligheid. Het gewone publiek krijgt aan de kant van de Schoolstraat een doorloop. Zo loop je langs de schaatsbaan en loop je direct de horecagelegenheid binnen. De ruimte voor de schaatsers is aan de andere kant."

Tevens komen er dit jaar weer zo'n 1700 kinderen schaatsen. "Het zijn kinderen van basisscholen, maar ook van de middelbare school. Samen gaan we er een mooi feest van maken."