Subsidieaanvraag BiblioNu Venray de prullenbak in

VENRAY | Een extra subsidieaanvraag van bijna 140.000 euro door de Venrayse bibliotheek is door burgemeester en wethouders van Venray in de prullenbak gekieperd. In plaats van het jaarlijkse, reguliere subsidiebedrag van 622.000 euro, diende Jimmy Hendriks, directeur-bestuurder van BiblioNu dat met financiële problemen kampt, een aanvraag in voor 2019 van 761.000 euro.

Door Henk Baltussen


Het college is ervan overtuigd dat de bieb het met de toegekende 622.000 euro kan redden. Dat laten B en W ook de gemeenteraad met een brief, waarin ze hun besluit motiveren, weten. Daarbij stelt het college met het besluit tegemoet te komen aan enkele moties die tijdens de algemene beschouwingen in november door de raad zijn aangenomen. Het college is momenteel druk bezig om samen met een extern bureau een eigen visie te ontwikkelen op de wijze hoe het bibliotheekwerk in de toekomst in Venray moet worden ingevuld. BiblioNu deed dat al eerder.

Als de bieb het huidige activiteitenniveau van de bibliotheek op peil houdt en niet uitbreidt totdat B en W hun kijk op de bieb kenbaar maken, moet BiblioNu Venray het financieel uit kunnen zingen, stelt het college. Daar verandert een nieuwe ingediende begroting van de bieb begin november niets aan. Met de extra subsidie wil Hendriks de eerste verbeteringen in de bedrijfsvoering realiseren, zoals hij in een brief eind augustus aangeeft. 'Op deze wijze is voorgesorteerd op het maken van een doorstart naar de bibliotheek van de toekomst'.
Door eerdere bezuinigingen op het Venrayse biebwerk moet BiblioNu al putten uit het reservepotje. Eind volgend jaar is dat potje leeg.
Hendriks verwacht niet dat de visies van´zijn´ BiblioNu en die van de gemeente Venray erg veel gaan verschillen.

'Eeuwig zonde dat we die 140.000 euro niet krijgen'

"De conceptvisie van het college ligt voor me. We praten er donderdag (13 december red.) over. 1 maart moet de definitieve versie er liggen."
Tot dan ontplooit Hendriks volgens afspraak ook geen nieuwe activiteiten en laat investeringen achterwege. "Maar we kunnen niet tot 3 maart op onze handen blijven zitten. Het is daarom eeuwig zonde dat we die 140.000 euro niet krijgen. Op die manier zouden we wat rust in de tent kunnen krijgen en door blijven ontwikkelen met het oog op de toekomst." Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar het missen van de extra subsidie kan ontslag tot gevolg hebben, boven op de al aangekondigde te schrappen fte's.