Het informatiebord langs het fietspad Horst-Venray is bij de toegangsweg geplaatst.
Het informatiebord langs het fietspad Horst-Venray is bij de toegangsweg geplaatst. Foto: Pie Noten.

Historie boerderijen

Castenray | Castenray telt drie historische boerderijen uit circa 1700 die alle drie rijksmonument zijn: boerderij Op ten Cleff (Pieëterke) bij de Castenrayse Berg, boerderij Landschrijvershof bij het memoriekruis op de hoek Lollebeekweg/Steegkamp en boerderij Venspláts op 't Schoor.

Ze zijn alle drie op fraaie wijze omgebouwd tot woonboerderij, waarbij de historische elementen in zowel het interieur als het exterieur behouden zijn gebleven. Om passanten de geschiedenis van deze boerderijen te leren kennen, liet Stichting Heemkundig Genootschap Castenray informatieborden maken.

Het laatste informatiebord werd onlangs geplaatst bij de toegangsweg naar boerderij Venspláts aan 't Schoor. Venspláts, vroeger ook café met distilleerketel waar 'foezel' (jenever) werd gestookt, werd ook Venhof, Âld Schoor, Op 't Schoor en Schoirhof genoemd.

De namen Venspláts en Venhof zijn afgeleid van vroegere bewoners, het gezin van Johannes Martinus (Jan) van de Ven. Die werd geboren op 26 januari 1716 en hij overleed op 17 juni 1789. Zijn zoon Willem werd vicaris in Castenray. Castenray mag dan al in 1434 een aan St.-Matthias gewijde kapel hebben gekregen, het bleef echter eeuwenlang op kerk-bestuurlijk gebied afhankelijk van andere
parochies.

Tot 1804 was Castenray een vicarie van Venray. De taak van de vicaris, een soort kapelaan, was het bedienen van de kapel. Hij was daarmee een assistent van de pastoor van de St.-Petrus' Banden-parochie, belast met de zielzorg van het vicariaat Castenray. Vicaris Willem van de Ven werd op 22 september 1746 geboren op `t Schoor in Castenray.

Op 13 juni 1772 werd hij in Roermond tot priester gewijd. Reeds voor zijn priesterwijding op 15 november 1770 werd hij benoemd tot het beneficie van St.-Matthias in Castenray. Een beneficie was het inkomen dat een geestelijke verdiende door op vaste tijden en plaatsen missen op te dragen.

Het was niet noodzakelijk dat daar andere gelovigen bij waren. Het was voldoende, als de verplichting nagekomen werd en het ritueel afgewerkt. In februari 1777 werd Willem van de Ven benoemd tot ludimagister (schoolmeester) in Horst, wat hij bleef tot aan de Franse Tijd. Van september 1805 tot Pasen 1807 was hij professor aan de Latijnse School te Venray en tevens vicaris in Leunen. Daarna werd hij op 1 april 1807 vicaris in Geijsteren, waar hij pastoor Frans Karel Gielen opvolgde. In 1810 werd Willem van de Ven pastoor te Swolgen, waar hij op 17 augustus 1814 overleed en in de kerk werd begraven.

Hoeve Valkenberg dateert oorspronkelijk uit circa 1600

Behalve bij de drie rijksmonumenten plaatste de Castenrayse heemkundestichting ook een informatiebord voor boerderij Valkenberg. Hoeve Valkenberg dateert oorspronkelijk uit circa 1600. De naam 'Valkenberg' herinnert naar alle waarschijnlijkheid aan het feodale tijdperk van de adel. De valkenjacht was hun favoriete bezigheid.

Aangenomen wordt dat de Heren van Wittenhorst in dit gebied in Klein Oirlo op valkenjacht gingen. Hoeve Valkenberg, een eindpunt met een herberg en een beugelbaan, was de laatste boerderij aan de karweg naar Tienray.

In 2006 werd de boerderij, die in 1934 door brand verwoest en in hetzelfde jaar herbouwd werd, gekocht door John en Esther Gommans die Hoeve Valkenberg ombouwden tot boerencamping De Valkenberg. De boerderij ligt pal tegen de waterplassen van de ontgronding De
Diepeling.

De vier informatieborden konden geplaatst worden door financiële ondersteuning van het Historisch Platform Venray.