De kersverse bisschop van Roermond Harrie Smeets werd zaterdag gewijd.
De kersverse bisschop van Roermond Harrie Smeets werd zaterdag gewijd. Foto: Bisdom Roermond

Applaus voor bisschop

Roermond | De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond was zaterdagmorgen tot de nok toe gevuld met genodigden voor de wijding en installatie van monseigneur Harrie Smeets tot bisschop van Roermond. Alle 1200 plaatsen in de kerk waren vergeven.

Door Christ van den Munckhof

Onder de aanwezigen waren onder meer 24 bisschoppen: alle Nederlandse bisschoppen die in functie zijn en ook kardinaal Simonis, die met emeritaat is. Alleen kardinaal Eijk ontbrak om medische redenen. Ook in de kathedraal waren de pauselijke nuntius in Nederland, monseigneur Cavelli, en bisschoppen uit omringende bisdommen in Duitsland en Belgiƫ. Ook een grote groep uit de gemeente Venray was van de partij, waaronder schutterijen en de koren Chrisko en Zangers van Sint Frans, die tijdens de plechtigheid mede voor de muziek zorgden.

De wijdingsplechtigheid vond plaats in de Sint-Christoffelkathedraal, die met twaalfhonderd aanwezigen helemaal vol was. Datzelfde geldt voor de vlakbij gelegen Munsterkerk, waar nog eens zo'n driehonderd gasten de viering op een groot scherm konden volgen. De oud-deken en ereburger van Venray is de opvolger van bisschop Frans Wiertz op, die vorig jaar december terugtrad vanwege het bereiken van de 75-jarige leeftijd.

'Vraag wat Gods woord met ons doet'

Nog een Venrays tintje: de bisschopsstaf die mgr. Smeets zaterdag officieel werd overhandigd, is een cadeau van zijn vorige parochie in Venray. Voorafgaand aan de dienst trok een stoet van Limburgse schutters, broederschappen, misdienaars en geestelijken naar de kathedraal. Daar sloten Smeets en alle aanwezige bisschoppen zich bij de stoet.

Na afloop nam Smeets nog even kort het woord en legde een verband tussen een staf die hij vijftig jaar geleden kreeg en de bisschoppelijke staf die hem zaterdag werd overhandigd. "Toen ik in groep 3 zat, de toenmalige klas 1, was er de jaarlijkse sacramentsprocessie in de parochie in Born. Omdat wij nog niet in communiepakje mee mochten, werden we tot herdertje gebombardeerd. Met bijbehorende staf."

In de kathedraal hield Smeets een zilver geschilderd zandbakschepje op, tot hilariteit van de aanwezigen. "Toen mijn moeder het me gaf zal ze iets gezegd hebben als 'Lopen jij. Goed bidden en gedraag je'. Die woorden herkende ik vandaag toen ik de bisschoppelijke staf kreeg. Die tocht met de staf gaat vandaag verder."

'Goed bidden en gedraag je'

"Vraag u niet af wat wij met Gods woord doen, maar wat Gods woord met ons doet. Daarom durf ik dit ambt hier in Limburg aan", zei Smeets tot slot. Die uitspraak leverde de nieuwe bisschop een applaus op.

Harrie Smeets (58) werd in oktober benoemd door paus Franciscus. Hij was vijftien jaar actief als pastoor en deken in Venray. Daarvoor werkte hij onder meer in Weert, Wessem en Maastricht-West.