Fanfare Euterpe voor de Latijnse School anno 1900.
Fanfare Euterpe voor de Latijnse School anno 1900. Oude foto

180 jaar blaasmuziek

Venray | In 1838 werd in Venray een harmonie opgericht, het Philharmonisch Gezelschap van Venray. Het was een initiatief van enkele dorpsnotabelen, waaronder burgemeester Esser en de welgestelde gebroeders Frans en Theodor van den Boogaert.

Voor de opleiding van leerlingen had men muziekmeester Jozef Bünger uit Bonn aangetrokken die die als beroepsmuzikant gediend had in het Nederlandse leger.

In vrij korte tijd werden twaalf jongelui wegwijs gemaakt in de wereld van de blaasmuziek en zag de eerste harmonie van Venray het levenslicht. President van het gezelschap was Albert Esser, de apotheker, die een broer was van de burgemeester.

Herbergier en gemeentesecretaris Gerard van der Borgh werd aangesteld als dirigent. De burgemeester en de pastoor werden benoemd tot ere-presidenten voor wie de leerlingen een proeve van bekwaamheid moesten afleggen. Uit de beginperiode zijn meerdere documenten bewaard gebleven, waaronder een zogenaamd commissoriaal, geparafeerd door Koning Willem II.

Ook de namen van Venrays eerste blaasmuzikanten zijn bekend. In 1860 werd deze harmonie omgezet in een fanfare onder de naam Euterpe, de huidige Koninklijke Harmonie Euterpe, waarvan je dus mag zeggen dat deze in feite al 180 jaar oud is. Het uitgebreide historisch archief van de muziekvereniging bevat tal van documenten en foto's, beeld en geluidsmateriaal en andere archivalia die ons de geschiedenis vertellen van de blaasmuziek in Venray.

Dit vormt een belangrijk cultuurhistorisch bezit. Wekelijks zijn enkele archivisten in de weer met het beschrijven en digitaliseren van archiefmateriaal. Graag willen zij dit rijke archivalische bezit delen met oud-leden van Euterpe en hebben daartoe – in samenwerking met de Vrienden van Euterpe – het initiatief genomen voor een reünie van oud-muzikanten van de Venrayse harmonie die medio december 2018 zal worden georganiseerd. Op de foto Fanfare Euterpe voor de Latijnse School anno 1900.

Foto: Archief Koninklijke Harmonie Euterpe Venray. Kijk ook eens op de website www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray