Gespreksleider Frans Pollux ondervraagt The B-voorzitter Sander Brugmans in de soos.
Gespreksleider Frans Pollux ondervraagt The B-voorzitter Sander Brugmans in de soos. Foto: Rikus ten Brucke

Op weg naar The B 2.0

VENRAY | Dat saaie, grijze beton moet uit The B, spreek de juiste mensen aan en neem ze mee naar het Venrayse jongerencentrum en zorg voor een vaste soosagenda voor de verschillende leeftijdscategorieën. 'Want 18-jarigen gaan echt niet bij 14-jarigen zitten'. Dat zijn de belangrijkste antwoorden op de hamvraag van dinsdag: 'Hoe krijg je meer jongeren en vrijwilligers in The B, de soos die bijna vier jaar terug op sportcomplex De Wieën verrees?'

Door Henk Baltussen

Er komen dinsdagavond natuurlijk veel meer vragen voorbij tijdens de miniconferentie die de gemeente Venray in de The B had belegd. Eigenlijk zijn het de bekende vragen die al jaren worden gesteld: Hoe kan een jeugdsoos succesvol zijn, hoe kunnen de sozen in de gemeente Venray elkaar versterken en hoe kan een jongerencentrum een bijdrage leveren aan de talentontwikkeling van jongeren? Want The B mag dan wel in een nieuw (vier jaar oud) en duur gebouw (kosten rond de 1,2 miljoen) zitten, de belangstelling ervoor is al die jaren ondermaats. De hoogste tijd voor nieuwe plannen. Overigens was dinsdagavond de focus op alle sozen in de gemeente Venray gericht. "Dat is een goede zaak", zei een vertegenwoordiger van Jera, de soos in Ysselsteyn. "Het lijkt alsof het bij ons en in de andere dorpen vanzelf gaat. Maar dat is niet zo. Het is hard werken om de jeugd er al vroeg bij te betrekken en ze binnen te houden. Het gaat beslist niet automatisch. Ervaringen uitwisselen op een avond als deze is daarom nuttig." Daarvoor is The B tijdelijk in een conferentieoord veranderd, waarin jongerenwerkers, gemeentebestuurders, ambtenaren, vertegenwoordigers van enkele sozen en een enkele ondernemer met elkaar ideeën en ervaringen uitwisselen. Maar vooral toch bedoeld om The B handreikingen te geven om jongeren binnen te halen.

'In de dorpen gaat het ook niet vanzelf'

Boxmeer kampte met hetzelfde probleem, blijkt in het begin van de avond die door Frans Pollux (vooral bekend als muzikant en tekstschrijver), wordt geleid. Daar heeft The Unit veel tijd besteed aan het binnenhalen, soms zelfs letterlijk aan het binnentrekken van jongeren. 'Dat gebeurde projectmatig met professionele jeugdwerkers en heel veel stagiaires. Uiteindelijk is het gelukt'.
Volgens The B-voorzitter Sander Brugmans kan de werkwijze van Boxmeer ook in Venray goed uitpakken. 'Daar is wel tijd voor nodig'.
Jongeren zijn al eerder over The B en hun vrijetijdsbesteding bevraagd. Ze geven aan te willen chillen, sporten en feesten en 74 procent van ze kent The B. Mooi, maar ze komen dus niet. Iedereen vindt dat professionele steun daarbij een voorwaarde is. En ook dat het verduveld moeilijk is om iets nieuws van de grond te krijgen. 'In het dorp Venray is dat nog moeilijker omdat de sociale cohesie minder is dan in de dorpen', stelt een aanwezige. De gemeenteraad gaat met de bouwstenen voor The B 2.0 binnenkort aan de slag. Ondertussen kan de inrichting van The B al op de schop en de zoektocht naar een betaalde kracht voor alle sozen in Venray beginnen. CDA-raadslid Jac Derikx houdt vraagtekens. "Waarom kwam niet aan de orde waarom het The B nog maar twee bestuursleden heeft? Dat moet ook worden opgelost." Oh ja, er komt ook een sozentocht, om in elkaars keuken te kijken. Over een jaar moet het The B 2.0-plan er liggen.