Ysselsteyn viert 100-jarig bestaan

Ysselsteyn | Met een feestweekend van 3 tot en met 6 juni 2021 viert Ysselsteyn het 100-jarig bestaan van het Venrayse kerkdorp. Dat maakte Marcel Arts van de werkgroep 100 jaar Ysselsteyn maandagavond bekend tijdens de Dorpsforumvergadering.

De werkgroep is inmiddels anderhalf jaar bezig om de festiviteiten rond het 100-jarig bestaan gestalte te geven. Vanaf 1 januari 2021 zijn er hele jaar door activiteiten die in het teken staan van het jubileum.

Speerpunt is het vierdaagse feest in het eerste weekend van juni. Zo is er met als thema Toer de Boer een tocht in het teken van de agrarische sector. Historisch Ysselsteyn wordt neergezet door belangrijke nederzettingen uit het verleden opnieuw op te bouwen. Via een huifkar- of fietstocht maken belangstellenden kennis met die vestigingen uit lang vervlogen tijden.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie wordt aan de inwoners van Ysselsteyn een jubileumlogo gepresenteerd. Dit logo kan in verschillende kleuren door verenigingen en instellingen gebruikt worden. Ook wordt op 1 januari op het Lovinckplein een jubileumbord geplaatst. Marcel Arts: "We hopen dat verenigingen en instellingen in ons dorp het feest onder de noemer Ysselsteyn 100 oppikken om iets te organiseren. Er zijn genoeg plannen om er in 2021 een prachtig feest van te maken."


Toekomstplannen wonen Ysselsteyn

Ysselsteyn | In Ysselsteyn vindt op 15 januari een dorpsbrede informatiebijeenkomst plaats over de woonplannen in de toekomst.

Tijdens de bijeenkomst schuiven wethouder Martijn van der Putten en een afvaardiging van Wonen Limburg aan. Aannemers uit het Venrayse kerkdorp zullen bij die gelegenheid wensen en plannen presenteren. Inwoners van Ysselsteyn, jong en oud, kunnen ook hun woonbehoeften kenbaar maken. De grondverkoop in Ysselsteyn gaat uitstekend, maar Venray is terughoudend om nieuwe aanvragen te honoreren vanwege het woon- en leefklimaat.

Het gebruik van gecombineerde luchtwassers in bedrijven rond het dorp tast dit klimaat aan. Ysselsteyn is van mening dat er op het gebied van wonen te weinig gebeurt en wil door de informatiebijeenkomst de druk opvoeren bij alle betrokken partijen om tot een oplossing te komen.