Vertelactiviteit bij BiblioNu

Venray | Op woensdag 12 december van 14.00 tot 16.00 uur houdt de bibliotheek in Venray een voorleesactiviteit.

Tussen 14.00 en 15.00 uur nemen Claudia Hass en handpop Saar de kinderen mee op een zoektocht naar een nieuw huisje. Hass is kindercoach en schreef het boek Sloompje Slak, het gebroken huis. Een verhaal over een klein vrolijk slakje dat te maken krijgt met veranderingen. Samen met zijn vriendjes Fien egel en Spinkie eekhoorn gaat Sloompje op zoek naar het mooiste huisje van zijn leven. Hass leest het verhaal op een speelse en toegankelijke manier voor. Het is een lief verhaal boordevol (h)erkenbare emoties voor elk kind. Tussen 15.00 en 16.00 uur vertelt Judith Tönnissen kindermassageverhalen. Tönnissen is basisschooljuf en kinderyogadocente. Ze creëerde het prentenboek '10 zachte warme mannetjes'. Het boek bevat een manier om het kind een verhaal te laten ervaren door op de rug eenvoudige massagebewegingen te geven.


Kerstmarkt Poort van Loon

Vierlingsbeek | Restaurant Poort van Loon aan de Overloonseweg 10a in Vierlingsbeek houdt op zaterdag 8 en zondag 9 december een kerstmarkt.

In het restaurant wordt een grote variatie aan stands gepresenteerd, zo'n 35 verschillende. Er wordt kleding verkocht, maar het aanbod bestaat ook uit sieraden, tassen, gebak, kerstbomen, bloemstukken, engelen, houten kerstdecoratie, snoeischaartjes en ga zo maar door. Natuurlijk ontbreken de glühwein, de warme chocomel met slagroom en de oliebollen niet. Er is volop entertainment met optredens van onder meer Popkoor Happy Sound, het accordeonorkest Toets & Bas, het Theobaldusgilde en zangeres Demi Thomassen, bekend van The Voice. Op zaterdagavond wordt in Poort van Loon een Ladies & Gents Night gehouden. Die avond zijn er extra dingen te zien en te doen, zoals een modeshow van Nikita Bruidsmode. Er worden ook enkele workshops gegeven, zoals een workshop kerststuk maken (30 euro p.p.) en een barbecueworkshop (30 euro p.p). Tevens kunnen de bezoekers genieten van het Chef's Dinner, een driegangendiner voor 29,50 euro p.p. Reserveren voor een van de workshops kan tot twee dagen van tevoren via info@poortvanloon.nl o.v.v. naam en keuze workshop. Het wordt dus een avond vol extra entertainment, workshops, handmassage, tastings etc. in en rondom het restaurant.

Openingstijden: zaterdag van 11.00 uur tot 23.00 uur en zondag 9 december van 11.00 uur tot 18.00 uur. De entree is gratis, ook op zaterdagavond tijdens de Ladies & Gents Night. Meer informatie via www.poortvanloon.nl/evenementen en/of www.facebook.com/poortvanloon.


Fusie gemeenten

Boxmeer | De gemeenten Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis vormen vanaf 1 januari 2022 een nieuwe gemeente. De nieuwe gemeente, waarvan de naam nog niet bekend is, telt 65.000 inwoners. De burgemeester zal zeven tot acht wethouders aan zijn zijde hebben en 33 gemeenteraadsleden.

Het is de bedoeling dat er in het najaar van 2019 een ontwerp ligt. De Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar wordt voorzitter van de stuurgroep die het proces naar de fusie gaat uitzetten. Zijn Boxmeerse collega Karel van Soest gaat de overleggen met de bonden en het personeel voeren, terwijl burgemeester Marleen Sijbers van Sint Anthonis zich gaat buigen over de visie en de naamgeving van de nieuwe gemeente. Wordt er geen nieuwe naam gekozen dan krijgt de nieuwe gemeente automatisch de naam van de gemeente met het grootste aantal inwoners, Boxmeer.

Volgens het bureau Seinstra, dat een plan van aanpak heeft gemaakt, moeten er in november 2021 verkiezingen gehouden worden. De nieuw gekozen gemeenteraad kan dan tot de volgende reguliere verkiezingen in 2026 blijven zitten. In het herindelingsproces houden de drie gemeenten de deur open voor Grave en Mill om toch tot één grote gemeente Land van Cuijk te vormen. Grave en Mill spraken zich eerder uit tegen een gemeente Land van Cuijk met alle vijf gemeenten. De twee willen liever samengaan met alleen Cuijk.


Boete en werkstraf pluimveehouder

Den Bosch | Een pluimveebedrijf in Ysselsteyn had in 2015 ruim 131.000 extra kippen op zijn terrein, zonder dat ze hiervoor de verplichte 'pluimveerechten' had ingekocht. De rechtbank in Den Bosch legde de onderneming woensdagmiddag daarom een boete op van 50.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De pluimveehouder had zichzelf volgens de rechters een behoorlijk bedrag bespaard door de rechten niet in te kopen: 277.700 euro. Dat geld moest de kippenboer nu alsnog betalen aan de overheid.

Door Geert van der Star

De rechtbank vond dat het Ysselsteynse bedrijf 'een stevige inbreuk maakte' op de wet die bedoeld is om het mestoverschot terug te dringen. Het bedrijf maakte zich bovendien schuldig aan 'valse concurrentie' ten opzichte van 'branchegenoten die zich wel aan de regels hielden'. De rechtbank wees wel op het feit dat het pluimveebedrijf nooit eerder was veroordeeld. De rechters geloofden bovendien dat de onderneming zich 'alle mogelijke moeite had getroost' om voldoende pluimveerechten te verkrijgen. Zij was daar slechts door 'een samenloop van omstandigheden' niet in geslaagd.

Om het gebrek aan pluimveerechten te compenseren had de pluimveehouder zelfs varkensrechten aangeschaft. Pas in 2016 wist het bedrijf voldoende pluimveerechten te verwerven. Aan het begin van dat jaar had de onderneming nog wel een overschot van 5768 kippen. De 54-jarige eigenaar werd ook persoonlijk veroordeeld voor zijn rol in de onopzettelijke mestfraude: hij kreeg een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur.