Nieuwe zorgen om melkfabriek

Leunen | De nieuwe discussie rondom de mogelijke huisvesting van arbeidsmigranten in de oude melkfabriek in Leunen zorgt voor kopzorgen bij de stichting Passend plan melkfabriek Leunen. "We willen dat de gemeente open kaart speelt. Dat is nu zeker niet het geval", zegt gemachtigde Martin Koenen stellig.

Wethouder Jan Loonen bevestigde vorige week al dat de beroepszaak van Hoex-Maessen is beëindigd. De melkfabriek past volgens Loonen in het collegeprogramma voor migrantenhuisvesting. Volgens Koenen draaide Loonen tijdens de raadscommissievergadering om de hete brei heen. "Ik heb meegeluisterd met die vergadering en hij gaf geen duidelijke antwoorden op vragen van commissieleden. Dat stoort ons. We willen antwoorden krijgen. Daarom hebben wij brieven met kritische vragen aan het college en de gemeenteraad geschreven."

Het heeft er alle schijn van dat er binnenkort weer een vergunningaanvraag bij de gemeente Venray op de mat ligt voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de melkfabriek in Leunen. "Daar begint het nu wel op te lijken. De gemeente Venray al heeft gesproken met ontwikkelaar Hoex-Maessen. Met ons is nog niet gesproken." De melkfabriek is weer in beeld als Polenhotel, omdat de regels voor huisvesting van arbeidsmigranten worden aangepast in Venray. De criteria voor huisvesting worden door die aanpassing flexibeler. Met de realisatie van 60 chalets voor arbeidsmigrantenhuisvesting op bedrijventerrein De Hulst liet Venray al zien flexibeler te zijn. Hoex-Maessen wilde eerder al 288 arbeidsmigranten huisvesten in de oude melkfabriek, maar de gemeenteraad stak daar vorig jaar een stokje voor. De ontwikkelaar hield vol en spande een beroepszaak aan tegen de gemeente Venray. De zaak is nu dus ingetrokken. Hoex-Maessen moet voor een nieuw plan draagvlak zoeken."

Stichting Passend plan melkfabriek Leunen heeft zelf ook al nagedacht over een invulling van de melkfabriek. "We willen best arbeidsmigranten huisvesten, maar géén 288 zoals in het oorspronkelijke plan staat. Dan is de verhouding zoek. We willen fatsoenlijk overleggen met de gemeente." De stichting denkt aan meer kleine bedrijven in de melkfabriek. Ook seniorenwoningen zijn bespreekbaar. "Gelukkig is ook een deel van de politiek tegen grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten in de melkfabriek. We hebben niet het gevoel dat we alleen staan, alleen willen we graag gehoord worden. Het is echter niet duidelijk welk overleg er in de achterkamertjes is gevoerd. Definitieve plannen moeten sowieso tijdig met de gemeenteraad besproken worden." Loonen gaf dat eerder ook aan. "Dat gaan we met alle plannen doen als het gaat om grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten." Als het gaat om tijdelijke huisvesting hoeft het college geen toestemming te vragen aan de raad.