De beelden werden schoongemaakt door de Amerikaanse studenten.
De beelden werden schoongemaakt door de Amerikaanse studenten. Foto: Henk Lammen

Helpende handjes

Venray | Zestien studenten van het Emerson College uit Boston (Amerika) waren afgelopen zaterdag een dag aan het werk in Venray. In het kader van hun opleiding hielpen ze een handje mee om het Odapark een opknapbeurt te geven.

Door Henk Lammen

Roel Sanders, educatiemedewerker Odapark kunstlab, is blij met de helpende handen in het stadspark. Samen met enkele vrijwilligers is hij druk bezig om de nieuwe expositie die komend weekend van start gaat, gestalte te geven. Sanders ziet de kennismaking met de studenten van de Amerikaanse school als een tweeledig iets. "Uiteraard zijn we heel blij dat de studenten een handje helpen bij alle bezigheden in het park. We zijn hier vooral afhankelijk van vrijwilligers die de klusjes doen. Het is dan ook prachtig dat een groep Amerikaanse studenten de handen uit de mouwen steekt. Zij werken hard en hebben in enkele uurtjes tijd al heel wat werk verzet. Daarnaast is het voor de studenten een leuke kennismaking met ons park. Wellicht dat in de toekomst vaker leerlingen van het college hier aan het werk gaan."

Rond de klok van half een krijgen de leerlingen de lunch geserveerd. De keuze uit twee heerlijke soepen en diverse belegde broodjes. Vervolgens gaan ze weer aan de slag in twee groepen onder leiding van vrijwilliger Gerrit Linders en begeleidster Dojna. De paden worden schoongemaakt met een bladblazer, takken worden geknipt en verwijderd, de beelden in het bos krijgen een poetsbeurt en in het centrum helpen leerlingen mee om de nieuwe expositie in te richten. Dojna, van Servische afkomst maar al elf jaar woonachtig in Venray, is in dienst van het Emerson College uit Boston. De universiteit kocht het kasteel Well om leerlingen de mogelijkheid te geven in het buitenland stage te lopen. Ze wonen en studeren in het prachtige kasteel. "Zij studeren enkele dagen per week en kunnen de resterende dagen zelf invullen. Zo bevorderen wij hun zelfstandigheid, maar kunnen zij tevens kennismaken met het leven in Europa." En daar maken de studenten gretig gebruik van. Ze zwermen ieder weekend uit over heel Europa, van Brussel, Antwerpen en Berlijn tot en met Parijs, Londen, Boedapest, Wenen en Barcelona. "Maar het is beslist geen lange vakantie. In Well studeren zij, maar zetten de studenten zich ook in voor de medemens. Ze dienen zich ook op maatschappelijk vlak verdienstelijk te maken. Helpen op de zorgboerderij in Afferden en in de kindercrèches in Well en Aijen", stelt Dojna.

De 19-jarige Amanda is een van de studenten van het Emerson College die in het Odapark aan het werk is. Ze volgt de studie 'Acting' en wil op termijn theaterleraar worden. Met een heggenschaar verwijdert zij overtollige takken in het bos. "Het is de eerste keer dat wij samen zo'n opdracht doen. En het bevalt me prima", lacht ze. "Het is een prachtig park, zo mooi in het centrum van Venray", geniet ze van de rustige omgeving. "Tot onze opdrachten tijdens de stageperiode behoort ook het doen van vrijwilligerswerk ten dienste van de samenleving. Zo helpen andere studenten leerlingen van het Raayland College met Engelse les of helpen we bij de begeleiding van kinderen." Over ruim een week zit de stageperiode van bijna drie maanden erop voor de groep leerlingen. "Ja, we mogen helaas maar een keer stage lopen in het buitenland. Ik heb in ieder geval genoten, zeker als je in zo'n prachtig kasteel als in Well mag studeren en wonen."

Na gedane arbeid is er nog tijd voor ontspanning. De leerlingen krijgen als toetje een rondleiding door het park. Een privilege dat niet alleen voor de Amerikaanse studenten is weggelegd. Sanders: "In de winterperiode willen we nog een aantal momenten rondleidingen organiseren. Normaal doen we dit alleen voor groepen maar nu kunnen ook individuele personen zich aanmelden voor een rondleiding. De veranderende natuur, in een samenspel met de permanente beelden in het Beeldenbos, is de inspiratie voor een unieke mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding door het prachtige park." De rondleidingen zijn nog op de zondagen 6 januari en 3 februari en beginnen om 14.00 uur.