Afbeelding
Foto:

Latente onrust in dorpen door onduidelijkheid

VENRAY | Er is sluimerende onrust merkbaar in de dorpen rond Venray. Dat werd duidelijk tijdens het laatste dorpsradenoverleg (dro). Een opmerking over het zonnepark in Smakt was de opmaat voor een discussie die de dro-voorzitter niet had voorzien. Het was immers geen agendapunt. Maar de behoefte om met elkaar te debatteren over wel of geen grootschalige zonneparken in de dorpen, is evident. De korte woordenwisseling van maandag maakte één ding alvast duidelijk: onduidelijkheid zorgt voor groeiende onrust.

Door Henk Baltussen

Het was maar een kort zinnetje van Jeanne Jansen, al jarenlang dro-vertegenwoordigster namens Smakt en Holthees. 'Bij ons in het dorp gaat het vooral over het zonnepark', was de strekking van dat argeloze zinnetje. Maar het kleine vonkje was wel voldoende om bij andere dorpen een vuurtje aan te wakkeren.

'Hoe gaat het nu eigenlijk verder in Smakt?', vroeg iemand zich af. 'Welk volgende dorp is aan de beurt? Verdeeldheid en sociale ontwrichting in de dorpen liggen op de loer. Je ziet het in Smakt gebeuren.' De onmacht over dat er zo weinig bekend is over dergelijke grootschalige projecten waar dorpen niet op toegerust zijn, is voelbaar. Er blijkt te weinig bekend over zonneparken. 'Als over vee-aantallen en -stallen wordt gepraat, wordt iedereen die je maar kunt bedenken erbij betrokken', schampert een dro-lid. 'Ellenlange discussies worden eraan besteed. En nu?'
Dat zien de dorpen met het oog op zonneparken niet gebeuren. Een ander dro-lid: 'De gemeente komt tijdens de informatiebijeenkomst in Smakt op de valreep nog snel even met een geluidsrapport. Dat kan toch niet!', klinkt het verontwaardigd. 'Die zonneparken zijn een vorm van zware industrie. Het zijn industriële bouwwerken die er komen staan', gaat het verder.

'Het wordt door de strot van de burger geduwd, schandalíg'

'We missen het debat over de zin en onzin van de energietransitie. De voor- en nadelen moeten op een rijtje komen. Waar blijft de visie hierover? We willen duurzaam. Maar hoe dan? Het draait allemaal om geld. In Horst is al afgesproken dat er geen zonnepark op landbouwgrond komt. Zoals zo'n zonnepark hier nu door de strot van de burger wordt geduwd, is schandalig. Als we nu niets zeggen, gaat het landschap van Venray veranderen.' Dro-voorzitter Jan Nelissen hamerde het af en constateerde nuchter: "Er ligt nog een traject te gaan."

De latente onrust mag, nee moet het college zich ter harte nemen. De bestuurders moeten de dorpen in, de grieven aanhoren en vervolgens duidelijkheid verschaffen. Diezelfde dorpen kunnen zich vervolgens onderbouwde standpunten aanmeten in de transitie-discussie. Volkomen logisch ook, want als er zonneparken, windmolens of aardwarmtebronnen moeten komen (zoals het college wil) dan zal daarvoor bij de dorpen worden aangeklopt.


Bestuur dorpsraad Ysselsteyn stopt

Ysselsteyn | Ysselsteyn moet op zoek naar nieuwe leden voor het dagelijks bestuur van de dorpsraad. De vier huidige bestuursleden John Claessens, Rob Keijzer, Erik Hegger en Marika Houben leggen in 2019 hun taken neer.

Marika Houben stopt als eerste, later volgen de overige drie bestuursleden. "Ik ben blij dat ik vier jaar geleden ja heb gezegd op het verzoek om deel uit te maken van het dagelijks bestuur van de dorpsraad. Het was niet altijd even gemakkelijk, maar we hebben de afgelopen jaar enorm veel werk verzet. Ik ben blij dat ik hier een steentje aan heb kunnen bijdragen. Vooral als ik kijk hoe groot de betrokkenheid altijd is geweest." Houben wordt opgevolgd door Mieke Peeters.

De wisseling van de wacht gaat gefaseerd gebeuren, aldus secretaris Rob Keijzer. "Als dagelijks bestuur hebben we het recht en plicht om te zorgen voor een volwaardige bezetting. Er nemen nu vier poppetjes afscheid, maar we zorgen ervoor dat de continuïteit van het bestuur niet in gevaar komt."


Groenploeg verzorgt bloembakken

Ysselsteyn | De groenploeg van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Ysselsteyn gaat ook de bloembakken aan het Lovinckplein onderhouden. De bloembakken zaten niet in het onderhoudspakket van de groep ouderen die de groenvoorzieningen bijhoudt. Samen met de bewoners rond het plein in hartje Ysselsteyn gaan de ouderen nu ook de bloembakken verzorgen. De omwonenden hebben zich bereid getoond om de bloembakken geregeld van water te voorzien.

Start spreekuur van wijkagent

Ysselsteyn | In januari 2019 start een spreekuur van een wijkagent in Ysselsteyn. Een keer per week of twee weken zal de wijkagent aanwezig zijn om vragen van inwoners te beantwoorden en waar mogelijk problemen op te lossen. De wijkagent wordt een eerste aanspreekpunt in de wijk en gaat regelmatig in gesprek met inwoners en ondernemers.

Verkiezingen dorpsforum

Ysselsteyn | Ysselsteyn gaat op 20 maart 2019 nieuwe leden voor het dorpsforum kiezen. Inwoners van Ysselsteyn kunnen digitaal en fysiek stemmen en in het voortraject vijf kandidaten voordragen. Het is de bedoeling dat kandidaten in vijf leeftijdscategorieën worden benoemd, zodat het dorpsforum een breed gedragen karakter waarin jong en oud uit Ysselsteyn vertegenwoordigd is.

Voorafgaand aan de verkiezingen is er op 18 maart nog een informatiebijeenkomst van het dorpsforum.