Schrijfspreekuur bij BiblioNu

Venray | Veel mensen beleven plezier aan het schrijven van verhalen. Sommigen hebben een verhaal in hun hoofd, maar krijgen het niet op papier zoals ze dat graag zouden willen.

Misschien ligt ergens in een la een geweldig manuscript te wachten om uitgegeven te worden. Daarom houdt BiblioNu een inloopspreekuur op woensdag 12 december van 14.00 tot 16.00 uur in Bibliotheek Venray aan de Merseloseweg 59 in Venray een gratis inloopspreekuur voor (aanstaande) schrijvers. Uitgeverij Bullseye Publishing uit Weert geeft antwoord op alle vragen die te maken hebben met schrijven en uitgeven. Het maakt niet uit of men reeds ervaring heeft of startende bent, iedereen is van harte welkom. Bullseye Publishing uit Weert is een toegankelijke en vernieuwende uitgever. Passie voor lezen en schrijven staan hoog in het vaandel. Meer informatie is te vinden op www.bullseyepublishing.nl.


'Bruisdagje uit'

Heide | MenzSamen in Heide viert het 'bruisdagje uit' met een bezoek aan een kerstmarkt op woensdag 12 december.

Midden in de historische tuinen rondom het schilderachtige gelegen NederRijnse waterkasteel Schloß Moyland is een kerstsfeer met versierde kraampjes gecreëerd. Het thema is kunstnijverheid en dit is terug te zien in traditionele kunstnijverheidsproducten van uiteenlopende materialen. Er zijn muziekgroepen aanwezig die kerstmuziek spelen. Daarnaast zijn er volop lekkernijen en winterse drankjes verkrijgbaar. Om de winterse dag goed te beginnen starten de deelnemers met een lunch in de Schól in Heide om vervolgens met busjes naar Schloß Moyland te gaan.

Aanvang: 11.30 uur. Voor de activiteit vooraf opgeven.


Paratrooper in museum

Overloon | In navolging op het evenement Museum in het donker bezoekt de inmiddels bijna 94-jarige Amerikaanse paratrooper Vincent J. Speranza op 11 en 12 december zelf het Oorlogsmuseum Overloon.

Bijna 2000 bezoekers hebben zich de afgelopen weken onder kunnen dompelen in zijn verhaal tijdens de speciale avondopenstellingen. Nu is er de kans om hem in levende lijve te ontmoeten. Op beide dagen is Speranza om 16.00 uur aanwezig in het museumrestaurant voor een signeersessie, een foto of een groet. Ook brengt hij tijdens zijn twee bezoekdagen om 19.00 uur zijn meest bijzondere verhalen ten gehore tijdens zijn veteranenvertelling in de aula, waar bezoekers de kans krijgen om vragen aan hem stellen. Vincent J. Speranza maakte deel uit van de 101st Airborne Division. Hij was in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het Ardennenoffensief.

De paratrooper heeft nog één grote wens. Hij wil graag een monument voor zijn eenheid laten bouwen in Bastogne. Voor de veteranenvertelling wordt daarom een kleine bijdrage van 5 euro gevraagd, geld dat direct ten goede komt aan dit monument. De signeersessie is vrij toegankelijk. Boeken en posters zijn te koop in het museumrestaurant. Tot 19.00 uur is er ook de kans om te genieten van een daghap in het restaurant. Na de veteranenvertelling start voor de liefhebbers een borrel.


Vervolg voorpagina

Enquête over
Het Roekenbosch

Blitterswijck | Het Roekenbosch heeft dinsdag bij alle huishoudens in Blitterswijck een enquête over het recreatiepark afgegeven. De vragenlijst werd één dag later weer opgehaald. Insteek was om te peilen van de inwoners van Blitterswijck vinden van de huidige exploitatie van Het Roekenbosch.

"We hebben deze enquête in eigen beheer uitgebracht. Ook als de uitslag voor ons negatief is, hebben we er vrede mee", vertelt Rob Schoots van Het Roekenbosch. "De gemeente is nu aan zet."
De vragenlijst werd door veel inwoners van Blitterswijck met gemengde gevoelens ontvangen. Bij Esther Thomassen schoot de enquête in het verkeerde keelgat. "Ik heb er heel veel moeite mee. Ze spelen met de vragen in op het gevoel van de mensen en dat is niet eerlijk. Ze hebben ons nog nooit wat gevraagd en nu het einde nadert vragen ze ineens de inwoners om hun mening."
Thomassen woont in de nabije omgeving van Het Roekenbosch. Inmiddels heeft ze het wel gehad met de spanningen. "Ik moet eerlijk zeggen dat het met de overlast wel meevalt op dit moment, al rijden er erg veel bussen met arbeidsmigranten en er wordt hard gereden. Maar het is vooral de sociale overlast. Overdag loop ik niet graag in het bos. Ook loop ik 's avonds niet graag naar de achterburen. Ik heb een heel onveilig gevoel en dat gevoel leeft bij veel meer mensen." De telefoon van Thomassen stond roodgloeiend. "Ik heb zestig berichtjes ontvangen van bezorgde dorpsgenoten. Ik vind het heel vervelend voor de mensen die er vast wonen, maar de gemeente moet nu gaan handhaven. Het Roekenbosch denkt alleen maar aan zijn eigen portemonnee. Ze hebben ons nooit serieus genomen. Blitterswijck heeft genoeg gehad. Het Roekenbosch wil 900 arbeidsmigranten en dat is onbespreekbaar."

Jan Loonen: "Het besluit om te handhaven staat"

Roger Verberkt, permanente bewoner van Het Roekenbosch, heeft zijn hoop gevestigd op de gemeente Venray. "Wij komen er samen met Het Roekenbosch niet meer uit. Laten we hopen dat de gemeente woord houdt en gaat handhaven per 1 februari."

Wethouder Jan Loonen reageert gevat op de commotie van de afgelopen dagen: "De gemeente is zich nog aan het beraden over de toekomst van Het Roekenbosch en het besluit om te gaan handhaven per 1 februari 2019 staat."