Afbeelding
Foto:

Duurzaam September

Venray | Deze kerst heeft voor bloemenzaak September een gouden randje; de bloemenwinkel heeft het gouden duurzaamheid-certificaat ontvangen.

Uit handen van Martijn van der Putten ontving Deborah Absil het - door SGS gecertificeerde - certificaat. Deze kwalificatie geeft aan dat September een bedrijf is, dat bewust omgaat met zijn bedrijfsvoering en de nodige verantwoordelijkheid naar zich toetrekt betreffende de wereld om zich heen: 'We kunnen niet een betere wereld kopen, maar wél de manier waarop we kopen in de wereld verbeteren'.

Hierin probeert het team van September een bijdrage te leveren, en de dames van September zijn er trots op. Want het begin is gemaakt. Concreet betekent het dat September bewust bezig is, in eerste plaats met de inkoop van bloemen en planten. Die zijn geteeld onder eerlijke omstandigheden (voor wat betreft het milieu, maar ook betreffende de arbeidsomstandigheden van werknemers). "Zoveel mogelijk bloemen worden overigens gekocht van Nederlandse kwekers, die tóch de beste kwaliteit bloemen telen", aldus Deborah Absil.

Milieukeur en fairtradegeteelde bloemen worden verkregen door een samenwerkende bloemkooporganisatie (Bloomcoop), waarbij de bloemen door Deborah rechtstreeks bij de kweker gekocht worden. Ook dit was een hele omschakeling voor September, maar de vers-garantie (én de directe link met de kweker) maakt dit tot een perfecte manier van inkopen.

Tevens wordt het afval gescheiden, worden er biologische schoonmaakmiddelen gebruikt, is September aangesloten bij de bloemistenvereniging, is er een klachtenregistratie, enzovoorts. Ook wordt het energieverbruik bijgehouden, waar nog een grote uitdaging ligt: het nóg verder terugdringen van het energieverbruik. Met de behaalde certificatie mag September zich bij een selecte groep bloemisten voegen; slechts een dertigtal bloemisten in Nederland heeft goud in handen.

Deborah; "Fairtrade of duurzaam, enerzijds zijn het woorden die voor elk persoon een andere lading dekken…maar waar het om gaat is dat we bewuster worden van de wereld om ons heen, én de verantwoordelijkheid nemen om daar bewust mee om te gaan." Bewust consumeren lijkt een vreemd advies als detaillist, maar zelfs het woord 'consuminderen' is een advies waar ze achter staat. "Ben je bewust van wat je koopt, en zie producten niet als wegwerpartikelen."

De dames van September nodigen belangstellenden van harte uit om een kijkje te komen nemen in hun 'gouden' winkel.