Arbeidsmigranten mogen in chalets

Oostrum | OTTO Workforce mag van de rechtbank in Roermond doorgaan met de realisatie van de chalets voor 240 arbeidsmigranten in Oostrum. De rechter deed vrijdagmiddag uitspraak in de zaak.

Ondernemer Jan Lucassen uit Well spande een kort geding aan tegen het initiatief van OTTO. De chalets zijn ondertussen al geplaatst op De Hulst aan de Henri Dunantstraat in Oostrum. Lucassen stapte naar de rechter, omdat hij vindt dat de gemeente Venray meet met twee maten.

Hij mag namelijk geen arbeidsmigranten vestigen in Den Hoebert aan de Westsingel 1 in Venray en OTTO mag wel een arbeidsmigrantendorp bouwen op De Hulst. Lucassen wijst onder meer op het beleid van de gemeente Venray. Daar staat in dat bestaande gebouwen eerst in aanmerking zouden moeten komen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Bedrijventerreinen zouden daar juist ongeschikt voor zijn.

In de gemeente Venray zijn te weinig woonplekken voor arbeidsmigranten die tijdelijk in Venray of omgeving komen werken. De rechter in Roermond is van mening dat de gemeente Venray de plannen beter had moeten onderbouwen. Venray krijgt de kans om dit te herstellen. De vergunning wordt niet opgeschort, omdat de vergunning na herstel waarschijnlijk wel voldoet aan de eisen.


Werkstraf voor aanranding in binnenspeeltuin

Roermond | Een 65-jarige man uit Echt heeft op 12 april 2016 een vrouw bij een binnenspeeltuin in Venray aangerand door 'onverhoeds' te knijpen in haar borst en bil.

Dat bepaalde de rechtbank in Roermond woensdag. De verdachte kreeg een werkstraf van 100 uur. Het Openbaar Ministerie had eerder gevraagd om oplegging van een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De verdachte lijdt onder verscheidene fysieke en psychische beperkingen. De rechters vonden die, in tegenstelling tot het OM, niet zwaar genoeg waren om uitvoering van een taakstraf onmogelijk te maken.

Het slachtoffer was op 12 april 2018 aan het werk bij de binnenspeeltuin in Venray. De verdachte was hier een doolhof aan het maken en wilde haar laten zien 'of deze wel kindvriendelijk was'. De vrouw ging naar boven. Terwijl ze met de Echtenaar sprak, kneep hij haar vanuit het niets in de borst. Toen de vrouw hierop wegliep, greep de man haar ook bij de bil. De rechtbank zag dit als een handeling met een 'onmiskenbaar seksuele lading'.

Bij de rechtszaak verklaarde de Echtenaar dat hij 'vanwege de krappe ruimte en de stand van zijn armen' de vrouw per ongeluk had aangeraakt. De rechters vonden dat deze verklaring 'op cruciale onderdelen' afweek van de verklaringen van het slachtoffer en een getuige. Het paste ook niet bij een aanbod van de verdachte om de vrouw 25 euro te geven. De rechtbank zag het verhaal van de verdachte dan ook als niet aannemelijk. De Echtenaar moet een schadevergoeding van 567,20 euro betalen aan het slachtoffer.


Zorgen Maaslijn houden aan

Venray | Het treinverkeer op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen houdt de gemoederen bezig. Vertragingen en treinuitval volgen elkaar bijna dagelijks in rap tempo op. CDA-Kamerlid Erik Ronnes uit Boxmeer heeft hierover zelfs Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Vervoerder Arriva ziet geen snelle oplossing voor de problemen. Onder meer het enkelspoor en de verouderde dieseltreinen worden als oorzaak genoemd van de vertragingen. Dinsdagochtend stond er nog een defecte trein tussen Venray en Nijmegen. Daardoor vielen er nog eens vijf extra treinen uit. Vanwege de enkele spoorlijn kan de defecte trein niet worden gepasseerd. Het treinverkeer kan dus weer hervat worden als de trein weer aan het rijden is gebracht.

Ook reizigersorganisatie Rover stoort zich aan de problemen op de Maaslijn. Rover zegt dat de oplossing op het traject Roermond-Nijmegen pas echt in zicht komt als er dubbelspoor wordt aangelegd op het gehele traject. Ook elektrische treinen in plaats van dieseltreinen zijn deels de oplossing van het probleem. Toch lijkt de reiziger niet voor 2040 geholpen. Ronnes wil ook graag weten hoeveel reizigers dagelijks de dupe zijn en wat de maatschappelijke schade is. Arriva probeert ook met de diverse onderwijsinstellingen in Nijmegen te zoeken naar een oplossing. Er wordt onder meer gekeken naar de begintijden van de lessen en colleges. Of dat overleg tot een oplossing leidt, is nog niet duidelijk.

Wel zijn de problemen een doorn in het oog van vervoersbedrijf Arriva. 'Na de zomer heeft Arriva alle processen die rondom de Maaslijn van belang zijn nog weer verder proberen te stroomlijnen om ervoor te zorgen dat de rituitval, waarbij er een verwijtbare oorzaak ligt bij Arriva, zo minimaal mogelijk wordt. Signalen van reizigers en ook vanuit het personeel zijn daarbij de leidraad geweest. Helaas hebben we de laatste tijd ook veel last gehad van infrastoringen waarvoor ProRail verantwoordelijk is. We balen dat de dienstverlening op deze lijn niet is zoals de reiziger mag verwachten. De oorzaak voor de storingen is te wijten aan een combinatie van factoren', laat de vervoerder in een schriftelijke reactie weten. Ook het personeel van Arriva maakt zich ernstige zorgen over het traject. Enkele weken geleden verzonden zij een 'brandbrief' naar het bestuur van de vervoerder. Onder meer de hoge werkdruk werd genoemd als probleem. Verder werd gesproken over 'ernstig vervuilde toiletten' en een 'tekort aan stewards om de veiligheid te waarborgen'.

Arriva besluit: 'We monitoren de prestatie van de Maaslijn voortdurend. De Maaslijn is op dit moment een kwetsbare lijn. Door een combinatie van maatregelen zoals elektrificatie en (deels) verdubbeling van het spoor kan de betrouwbaarheid van de dienstverlening zeker toenemen. De opdrachtgever voor deze maatregelen is de provincie Limburg'.