Oostrumse Inalfa-voorman vrijgesproken

DEN BOSCH/ROERMOND | De 37-jarige Oostrumse fabrieksvoorman van autodakenfabrikant Inalfa in Venray, die drie jonge werkneemsters van de fabriek jarenlang zou hebben betast, is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken door de rechtbank in Roermond.

Door Geert van der Star

Het dossier tegen de verdachte was gebaseerd op intern speurwerk van de autodakenfabrikant. De man was daar tussen 2012 en 2016 'lijn-coördinator'. Werknemers van het bedrijf gaven in het onderzoek aan dat de fabrieksvoorman met 'strakke hand leiding gaf aan zijn ploeg'. De man overschreed volgens de deels anonieme getuigenverklaringen, 'grenzen van werknemers'. De verdachte zou in ruil voor seksuele gunsten, vaste arbeidscontracten of verlof hebben verleend.

De Oostrumer heeft de aantijgingen altijd betwist. De rechtbank vond het 'onduidelijk en oncontroleerbaar' op welke manier de schriftelijk verklaringen waren opgesteld. Het onderzoek bestond vooral uit samenvattingen van gesprekken naar aanleiding van geruchten over seksuele intimidatie op de werkvloer. Wie die gesprekken voerde was onbekend. Het zelfs onduidelijk of de samenvattingen überhaupt 'een juiste weergave van gevoerde gesprekken' vormden. De rechters vonden dan ook 'de vraag gerechtvaardigd' in hoeverre de verklaringen van werknemers waren gekleurd doordat zij met anderen of elkaar spraken over de Oostrumer en de 'ontuchtige handelingen' die hij mogelijk verrichtte. De rechtbank gaf als voorbeeld de verschillen tussen een 'schriftelijke verklaring' van een werkneemster en haar latere aangifte en getuigenis bij de rechter-commissaris over het 'aanraken van haar billen'.

De drie slachtoffers verklaarden bovendien over 'los van elkaar staande incidenten': mogelijke getuigen van de seksuele intimidatie waren niet gehoord óf hadden alleen informatie 'van horen zeggen'.


Gewapend drietal opgepakt bij woning

Leunen | De politie heeft donderdagavond drie mannen aangehouden bij een woning in Leunen. Het trio probeerde met geweld het woonhuis binnen te dringen.

Na onderzoek werden de verdachten aangehouden voor verboden wapenbezit, het niet tonen van ID-kaarten en bedreiging. Het gaat om twee mannen van 29 en 45 jaar oud uit Helmond en van de derde verdachte zijn de personalia nog niet bekendgemaakt.

De politie zoekt getuigen van het incident.