Afbeelding
Foto:

100 jaar intocht Sinterklaas

Geijsteren | Het Koninklijk St. Willibrordusgilde was op zondag 18 november op pad om Sinterklaas welkom te heten in Geijsteren.

Dit is een traditie die 100 jaar geleden is begonnen. Na een brand in kasteel Geijsteren in 1918 kwam de vraag of het gilde kon helpen met het inzamelen van cadeautjes en het binnenhalen van Sint Nicolaas. Deze traditie bestaat nog tot vandaag de dag.

Het gilde gaat een paar weken voordat de Sint in het land is langs alle inwoners in het dorp om een bijdrage op te halen. De laatste decennia wordt er geld opgehaald en zorgt een Sinterklaascomité vanuit het dorp voor de organisatie van cadeautjes en een bijeenkomst voor de jeugd.

Deze zondag trok het gilde er weer op uit om de Sint buiten het dorp op te halen. Ter ere van het feit dat het 100 jaar geleden is, werd er een foto gemaakt. De Sint en zijn pieten werden naar het dorp gebracht, waar de jeugd en ouders vol verwachting klaarstonden. Na een vendelgroet en het oplaten van ballonnen, zelfs een enorm grote ballon met daarop het getal 100, ging Sinterklaas begeleid naar zaal De Kei, waar het kinderfeest werd voortgezet.


AVOS groeit

Venray | AVOS (Algemene Venrayse Onafhankelijke Seniorenvereniging) bestaat drie jaar en is in die drie jaar uitgegroeid tot 180 leden. AVOS is een onafhankelijke seniorenvereniging.

Het jongste lid is 57 jaar en de oudste is 96 jaar. Naast het achtkoppige bestuur is er een activiteitencommissie. Deze bestaat uit vijf senioren die elke maand een activiteitenaanbod voorbereiden en aanbieden, met daarin een jaarlijkse dagtocht met de bus. Elke maand wordt er door de twee man sterke fietscommissie een fietstocht door Venray e.o. georganiseerd van 25 kilometer en twee keer per jaar een fietstocht van 45 kilometer.

Daarnaast zijn er individuele leden die actuele activiteiten door het jaar heen organiseren, zoals museumbezoeken, stadswandelingen en exposities. AVOS-leden kunnen verder kortingen krijgen op onder andere zorgverzekering en schouwburgprogramma's. Twee keer per jaar wordt er een ledenvergadering gehouden. In de laatste ledenvergadering is besloten om per 1 januari 2019 lid te worden van de landelijke Federatie van Algemene Seniorenverenigingen [de FASv], zodat ook in landelijke belangenbehartiging hun stem wordt gehoord. Op www.avosvenray.nl is meer informatie te vinden.