Lionsclub Venray lanceert Brul Bier

Venray | "We zijn er trots op dat we aan het Venrays publiek ons eigen merk Brul Bier kunnen presenteren", meldt Lionsclub Venray-president Martin Houben.

De naam Brul is een verwijzing naar de leeuw van de Lions, maar staat ook voor de schreeuw om aandacht voor de kleine en grote noden in de samenleving. Daar wil Lionsclub Venray onder het motto 'We serve' iets aan doen. Houben: "Van ieder verkocht flesje Brul Bier gaat minimaal een euro naar het goede doel, er blijft niets aan de strijkstok hangen."

De Lions introduceren eerst een Brul Blond en Brul Tripel. Houben: "Beide bieren zijn uniek voor Nederland, speciaal voor ons gebrouwen in België. Het Blond bier is niet te zwaar, heeft een stevig karakter, terwijl de Tripel wat zwaarder maar gemakkelijk drinkbaar is. In de loop van volgend jaar komt daar nog een Bruin bij."

Vanaf vrijdag 21 december is Brul Bier te proeven op de Venrayse kerstmarkt.

Voor thuis is Brul Bier het hele jaar door te bestellen via de website Brulbier.nu. Daar is ook te lezen naar welke doelen de opbrengst gaat. "Het is de bedoeling dat Brul Bier een vaste waarde wordt in onze fondsenwerving", zegt Houben. "We hopen dan ook dat het bier aanslaat bij de Venrayse mensen en dat de vraag snel gaat groeien."

Naast de introductie van Brul Bier op de kerstmarkt verkoopt de Lionsclub net als andere jaren in december weer stroopwafels. Met de opbrengsten daarvan wordt het 'eindejaarsdiner' gefinancierd voor mensen voor wie Kerstmis en de jaarwisseling niet vanzelfsprekend feestdagen zijn.

De verkoop van stroopwafels is bij de kerststal in van vrijdag 14 tot en met zondag 16 december en van vrijdag 21 tot en met zondag 23 december.


Lezing Adelbert Venray in Odapark

Venray | Adelbert Venray houdt op maandag 10 december vanaf 20.00 uur de vierde lezing van het seizoen 2018-2019 in het Odapark in Venray. Gerard op het Veld houdt daar een voordracht met als titel In memoriam Claude Debussy.

Honderd jaar geleden stierf Claude Debussy, een van de allergrootste Franse componisten. Met zijn Après-midi d'un Faune uit 1894 werd eigenlijk de moderne muziek ingeluid.

Zijn muziek wordt vaak impressionistisch genoemd, net zoals het werk van schilders uit zijn tijd. Ook zij braken met de verstarde academische traditie. De term 'impressionisme' had de negatieve bijsmaak van vaagheid en gebrek aan structuur, iets wat Debussy ook werd verweten. Wel was hij in zoverre verwant met de impressionistische schilders dat ook hij zich verzette tegen de in zijn ogen starre academische regels die aan het conservatorium werden onderwezen.

Hij maakte daarbij gebruik van eigen harmonieën, bijzondere toonladders. In zijn lezing gaat Op het Veld aan de hand van de nodige muzikale voorbeelden duidelijk proberen te maken wat precies de kenmerken van Debussy's klankwereld zijn.

Gerard op het Veld is vanaf 2000 hij bestuurslid van de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Van 2002 tot 2013 organiseerde hij ook de concerten voor de Vrienden van de Vereniging, waarin hij ook een bestuursfunctie had. Hij speelde in verschillende kamermuzikale combinaties en treedt sinds 1999 op met violist Fons Plasschaert onder de naam Valkhofduo. Verder verzorgt Op het Veld cursussen Luisteren naar klassieke muziek in Nijmegen en Berg en Dal.

Introducés zijn deze avond welkom. Zie ook www.adelbertvenray.nl.


Dialoogcafé over 'gele hesjes'

Venray | Het dialoogcafé op woensdag 12 december staat in het teken van de 'gele hesjes'. Dialoogleider Wim Tielen: "Ik merk dat mensen het steeds lastiger vinden dat ze niet worden gehoord en dat ze het steeds moeilijker vinden om verantwoording te nemen voor de eigen situatie in wijk, vereniging of gemeenschap. Daarom heb ik voor het thema 'gele hesjes' gekozen. Zit u ook met een verlangen om iets te doen, kom dan naar deze dialoog. U kunt uw ervaringen en dromen delen. Wie weet bloeit er iets moois op."

De gele hesjes is een protestbeweging ontstaan in november 2018 in Frankrijk. De oorspronkelijke deelnemers blokkeerden snelwegen en toegangswegen tot brandstofdepots uit protest tegen de in verhoging van de brandstofprijzen. Later sloten demonstranten aan die protesteerden tegen te hoge belastingen en het beleid van de Franse president Emmanuel Macron. De laatste weken is het protest uitgebreid naar Wallonië. Uiteindelijk inspireerden de protesten in Frankrijk ook Nederlanders. Op zaterdag 1 december waren er protesten in ons land. De betogers noemde vele argumenten om in actie te komen zoals: de verlaging van de accijnzen, het zorgstelsel, het migratiebeleid, de verlaging van de pensioenleeftijd, een basisinkomen voor iedereen en het vertrek van premier Mark Rutte.


"De maatschappij dendert voort. Mensen worden helemaal in beslag genomen door werk, gezin en social media. Niet iedereen kan volgen. Mensen hebben het gevoel niet gehoord te worden. Tot het moment dat ze persoonlijk geraakt worden. De 'gele hesjes' protesten zijn een voorbeeld. Maar ook korter bij zien we protesten mensen bij elkaar brengen. Of het nu gaat om huisvestiging van arbeidsmigranten of aanpassingen aan wegen", aldus Wim Tielen.


Elke tweede woensdag van de maand is er een Dialoogcafé in Proeflokaal Goesting georganiseerd door de werkgroep Venray in Dialoog. Iedereen die graag deelneemt aan de dialoog is vanaf 19.00 uur welkom in de ruimte boven het proeflokaal. De dialoog duurt van 19.30 – 22.00 uur. Graag vooraf aanmelden via info@venrayindialoog.nl.

Deelname is gratis. Proeflokaal Goesting stelt de ruimte beschikbaar en biedt de deelnemers gratis koffie en thee aan tijdens de dialoog.