D66 en PvdA kraken conclusies rekenkamer

VENRAY | D66 heeft grote moeite met de conclusies van de rekenkamercommissie (rkc), die in een rapport aangeeft dat het zogenaamde gebiedsgericht werken in de dorpen en wijken niet meetbaar is. Ook dat het voor het rkc onduidelijk is waar de miljoenen die erin zijn gestoken terecht zijn gekomen, onderschrijft D66 niet. Twaalf jaar geleden gingen dorpen en wijken met zelfsturing aan de slag. Vooral ook bedoeld om de leefbaarheid te vergroten. Of dat is gelukt is voor de rkc eveneens een vraagteken. De PvdA sluit zich aan bij D66 met de kritiek op de rkc.

Door Henk Baltussen

Volgens de rkc zouden sommige dorpen en wijken minder hebben geprofiteerd van de zelfsturingsmogelijkheden, omdat ze minder mondig waren dan andere dorpen. Denk hierbij aan Ysselsteyn, Merselo, Veulen en Leunen, die in het kader van zelfsturing ruim 1,7 miljoen euro aan gemeentegeld aan leefbaarheidsprojecten uitgaven. Er dreigt volgens de rkc bovendien een tweedeling in de gemeente, omdat actieve dorpen meer geld naar zich toe weten te sluizen dan de zwakkere. Hoeveel geld is uitgegeven aan ambtenaren die zich met het gebiedsgericht werken bezighielden, is voor de rkc eveneens een vraagteken. Wat de inwoners er in al die jaren mee zijn opgeschoten, kan de rkc nergens terugvinden.
Theo Zeegers (D66) vraagt zich af de rkc wel weet dat de uitvoering van een project wel degelijk goed te meten is. 'Neveneffecten zoals toename van de leefbaarheid zijn inderdaad lastiger te meten. Er is in de dorpen heel veel werk verzet. En dat heeft hoe dan ook een positief effect gehad." En dat sommige dorpen minder hebben geprofiteerd, daar kan Zeegers niet veel mee. "Iedereen kon plannen indienen. Sommige gingen daarin voorop."

'Het is overdreven dat er niks van klopt'

Henk Bisschops (PvdA) geeft in tegenstelling tot de rkc aan dat de gemeenteraad wel degelijk zijn controlerende taak heeft uitgeoefend. "Sinds 2002 is ook de raad ermee bezig. We zijn elk jaar bijgepraat, hebben het allemaal goed kunnen volgen en letten ook op de dorpen die minder mondig zijn. Het is overdreven, een te gemakkelijk verhaal dat er niks van klopt."
Wethouder Anne Thielen neemt de raad van de rkc ter harte en zegt met de dorpen en wijken over zelfsturing in gesprek te gaan. "Samen gaan we kijken welke effecten we daarmee willen bereiken."
Tijdens de raadsvergadering van 18 december staat het rapport op de agenda.


Vragen PV, VVD, SV en VL bij aankoop AH-pand

VENRAY | Vier van de acht fracties hebben vraagtekens bij de aankoop door de gemeente Venray van het oude AH-pand aan het Henseniusplen, dat 1.225.000 euro moet kosten. Daarbij inbegrepen een kapsalon. De provincie legt 800.000 euro bij als het college daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Door uit het budget centrumvisie 325.000 euro te halen, hoeft de gemeente nog maar een ton bij te leggen.


"En die 100.000 euro kunnen worden gedekt door huurinkomsten", zei Guus Reintjes (CDA). "Het CDA heeft derhalve geen enkele bezwaar tegen de koop. Anders gesteld is het met Samenwerking Venray (SV), dat moeite heeft met de aankoop, omdat de bestemming ervan onbekend is. Natuurlijk is al breed bekend dat het college graag de bibliotheek in het oude winkelend wil vestigen. Maar dat was vorige week niet de vraag tijdens de raadscommissievergadering. Daar stond louter de vraag centraal of de fracties bezwaar hebben tegen de aankoop. ProVenray schaarde zich achter SV en stelde 'dat die acht ton niet in de nek mag gaan hijgen'.
De VVD vroeg zich hoe het financiƫle plaatje er precies uit gaat zien. "Eerste kostte de aankoop 3,2 miljoen, nu 1,2 miljoen, ik kan het niet meer volgen", wilde Harrie van Oosterhout kwijt. "Wat is nu eigenlijk het eindplaatje?"
Peter Custers van Venray Lokaal stelde dat die 800.000 euro binnen moeten worden gehaald. "Wel is het jammer voor onze eigen Venrayse ondernemers dat dat provinciegeld naar een multinational gaat."
Het college gaat de bedenkingen inpassen in het definitieve raadsvoorstel, dat 18 december wordt behandeld.


'In fabriek geen arbeidsmigranten'

VENRAY/LEUNEN | Coalitiepartij Venray Lokaal is glashelder als het gaat om eventuele huisvesting van arbeidsmigranten in de oude melkfabriek in Leunen: "Niet daar", is de duidelijke taal van raadslid Tino Zandbergen.


De fractieleider reageerde hiermee op de onrust die volgens hem in Leunen is ontstaan. De bezorgdheid ontstond na de commissievergadering van vorige week dinsdag. Daarin liet wethouder Jan Loonen weten 'dat de melkfabrieklocatie past in het collegeprogramma voor migrantenhuisvesting'.Als Hoex-Maessen als eigenaar van de melkfabriek opnieuw een huisvestingsvergunning indient, dan wordt die aanvraag volgens Loonen opnieuw tegen het licht gehouden. Het gaat hierbij om shortstay-huisvesting.
De huidige situatie is volgens Zandbergen niet anders dan in de afgelopen jaren is uitgedragen in het verkiezingsprogramma van Venray Lokaal en in het collegeakkoord is overeengekomen. "Wij staan voor een goede en verantwoorde huisvesting van arbeidsmigranten. Naar de migranten toe, maar ook naar omwonenden. De inrichting van De Hulst is daarvan een voorbeeld. Hier is geluisterd naar de belangen en is op een respectvolle manier overeenstemming gevonden." Ook de locatie Den Hoebert schrapt Zandbergen definitief van zijn lijstje. . Ook daar is huisvesting van arbeidsmigranten niet wenselijk, aldus Zandbergen. "We hebben in Venray nog steeds een tekort aan huisvestingsruimte. Het nieuwe college heeft het voortvarend opgepakt en wij steunen dat. Daarbij houden we rekening met alle belanghebbenden."