Ozb en duurzame energie moeilijke combi in Venray

VENRAY | De verwarring om inwoners van Venray korting te geven op de onroerendezaakbelasting (ozb) als ze zonnepanelen op hun dak leggen en inwoners zonder panelen daarvoor op te laten draaien, is compleet. Een ozb-verhoging van 1 procent blijkt nu nodig voor het plan. Terwijl de raad al eerder een verlaging van de ozb had goedgekeurd. Het leverde veel vraagtekens op tijdens de commissievergadering waarin de PvdA, Samenwerking Venray (SV), Pro Venray, VVD en de SP het voorstel afkeurden. Ook de coalitiepartijen (uitgezonderd D66) fronsten de wenkbrauwen.

Door Henk Baltussen

Het blijkt juridisch te ingewikkeld om die ozb-korting uit te kunnen voeren. Maar dat voorstel is al afgelopen 18 september aangenomen. De fracties hadden toen nog geen weet van de juridische haken en ogen aan het voorstel. Nu die aan de oppervlakte zijn gekomen, wil het college op een ander manier die vergroening stimuleren.

Het voorstel is nu om de ozb met 1 procent te verhogen en die opbrengst in een subsidiepotje te stoppen. Op dat geld kunnen inwoners met zonnepanelen vervolgens een beroep doen. Buiten de vraag om of het wel aangenomen voorstel wel rechtvaardig is (niet iedereen kan immers om verschillende redenen zonnepanelen leggen), ligt nu de kwestie voor of die ozb-verhoging van 1 procent wel in het plaatje past.
Martin Leenders (SV) is duidelijk: "Het is het lachertje van de avond. We zijn niet goed voorgelicht. De hele wijze van financiering deugt niet."

Henk Bisschops (PvdA) zegt absoluut niets tegen het stimuleren te hebben van maatregelen voor opwekking van duurzame energie. "Maar nu de ozb daar voor zelfs wordt verhoogd, dat is voor ons onbespreekbaar."

'Voorstel lachertje van de avond'

Erica van den Akker (ProVenray) vindt het voorstel onrechtvaardig, 'dat de schoonheidsprijs niet verdiend'. "Duurzame energie-opwekking is noodzakelijk, maar dat mag niet worden betaald door het ozb te laten stijgen."
Peter Custers (Venray Lokaal) stoort het dat er groepen zijn die geen gebruik kunnen maken van de regeling. "En zij gaan toch die verhoging van 1 procent betalen." Custers wil dat het mogelijk wordt dat inwoners die zelf geen zonnepanelen kunnen leggen, ze elders kunnen verwerven om aan de regeling mee te kunnen doen.
Guus Reintjes (CDA) zaaide voor meer verwarring. Hij trof in het raadsvoorstel van 18 september zaken aan die waarschijnlijk mogelijk anders worden geïnterpreteerd. "De financiering is voor het CDA een twijfelpunt."