Nieuwe filialen Plus en Aldi zijn mogelijkheid

VENRAY | Het is wellicht mogelijk dat de supermarkten Plus en Aldi beide op termijn een nieuwe vestiging kunnen openen in het Venrayse centrum. Dat zei wethouder Jan Loonen vorige week woensdag tijdens de commissievergadering. Ze moeten in dat geval beide de behoefte aantonen voor een nieuw filiaal.


Door Henk Baltussen

Zo'n behoefte-onderzoek moeten de supers zelf uitvoeren, stelt Loonen. "Dat is geen taak van de gemeente." Vervolgens is het aan het college om, met de resultaten bij de hand, verdere besluiten te nemen. De Venrayse supermarktwereld is momenteel volop in beweging. Guido van Dijck van de Plus, een echte Venrayse speler zoals hij zelf zegt, heeft de gemeente al laten weten niet blij te zijn met de ontwikkelingen. Hij stelt sinds 2014 structureel te zijn tegengewerkt door de gemeente Venray, die Aldi en Lidl voorkeursposities zou toebedelen, telkens ten nadele van de Plus.
Op dit moment zijn de voormalige schoollocaties Toverbal (naast flat De Hoge Beek) en de Dr. Poelsschool in beeld als mogelijk locaties voor een supermarkt. Stichting Venray Monumentaal (SVM) heeft evenwel bij het college het verzoek neergelegd om de Dr. Poelsschool aan te merken als monument uit de Wederopbouwperiode. Het college laat nader onderzoek doen naar die periode. Begin 2019 moet daar meer duidelijkheid over komen en komt het college met een integraal voorstel. Tot die tijd moet Aldi afwachten of de locatie van de Dr. Poelsschool rijp is voor een supermarkt. Daarom mag de Aldi tot 1 januari 2020 de winkel openhouden aan D'n Herk. Wordt die school een monument, dan is er volgens Loonen geen plaats meer voor de Aldi.

'Beide supers moeten behoefte aantonen'

De Jumbo start begin 2019 aan de bouw van een super in Brukske (de derde Jumbo in het Venrayse centrum), waar ook een Lidl komt.
Plus Guido van Dijck diende onlangs bij de gemeente Venray een verzoek in voor een tweede vestiging, die in de wijk Brabander zou moeten komen. Het college wees dat verzoek af: 'De behoefte aan een super in die wijk wordt onvoldoende onderbouwd en er is onvoldoende gekeken naar andere locaties'. Ook aan de mogelijke vestiging van een super op De Brier verleent het college geen medewerking. 'De naastgelegen wijk Brukske is (wordt) ruim voorzien van supermarkten en het past niet in het provinciaal beleid'.

Nu de wijk Brabander aan het uitbreiden is, zou er volgens Loonen in de toekomst een mogelijkheid kunnen ontstaan voor een super in die wijk.