Venrayse koren zingen bij wijding

Venray | De Venrayse koren Chrisko (onder leiding van Norma Ansinger) en Zangers van Sint Frans (onder leiding van Geert Verhallen) verzorgen aanstaande zaterdag tijdens de wijding en installatie van mgr. Harrie Smeets tot bisschop van Roermond de muziek. De plechtigheid vindt plaats in de Sint-Christoffelkathedraal, die met twaalfhonderd aanwezigen helemaal vol zal zijn.

Ansinger kijkt uit naar aanstaande zaterdag. "We zijn er heel erg trots op en vooral erg vereerd mee", aldus de leidster van het koor. "Mgr. Smeets had gevraagd of wij een paar stukken wilden zingen. We hebben al eens eerder bij een KRO-mis gezongen, dus we weten wel een beetje hoe het gaat. We zingen vier liederen. Het was in ieder geval de bedoeling om één Marialied te kiezen. Dat doen wij in de Franse taal. De andere liederen zijn Taizé-liederen, met muziek en instrumenten en bedoeld om rust te creëren, in verschillende talen. Het is ook leuk voor mensen die uit het buitenland komen dat er in wat andere talen wordt gezongen."

Het wordt aanstaande zaterdag vroeg dag voor beide koren, die om half zeven 's ochtends vertrekken vanuit Venray. Ook voor het koor Zangers van Sint Frans is het een bijzondere ervaring, zegt Verhallen: "Toen Harrie Smeets benoemd was tot bisschop, kregen we vrij snel te horen dat hij de wens kenbaar had gemaakt dat twee koren de heilige mis zouden opluisteren. Het is een erg uitgebreide ceremonie. Wij zingen verschillende liederen, zoals een zang ter aanroeping van de Heilige Geest en ook gregoriaanse gezangen." Het koor heeft extra geoefend. "Het moet natuurlijk net wat meer kwaliteit zijn. Niet dat we anders niet ons best doen, maar we zetten nu wat extra puntjes op de i. Op tv worden alle kleine foutjes heel erg uitvergroot." De viering wordt zaterdagochtend door zowel NPO2 (vanaf 10.30 uur ) als L1 (vanaf 10.00 uur) live uitgezonden.


Deken Venray

Venray | Alexander de Graaf Woutering is met ingang van 1 december benoemd tot waarnemend deken van Venray en administrator van de parochies Sint Petrus' Banden, Christus Koning, O.-L.- Vrouw van Zeven Smarten en H. Franciscus van Assisië in Venray.

Hij vervangt in die functies mgr. Smeets, die tot bisschop is benoemd. Deken De Graaf Woutering behoudt daarnaast zijn overige functies als pastoor-deken van Horst en aalmoezenier van sociale werken.

Hub van Horne is als vervanger van Smeets met ingang van 1 december benoemd tot administrator van de parochie H. Gertrudis in Oirlo. Van Horne behoudt zijn overige functies als pastoor van Blitterswijck en Wanssum en administrator van Castenray.


SPOVenray in de lift, aantal leerlingen daalt

VENRAY | Scholenkoepel Stichting Primair Onderwijs Venray schrijft na lange tijd van tekorten weer positieve cijfers. Voor de komende jaren houdt SPOV naar verwachting 170.000 euro per jaar over. De leerlingaantallen blijven dalen, maar geen enkele SPOV-school loopt volgens bestuursvoorzitter Marcel Reulen gevaar om op slot te moeten. Dat kon Reulen vorige week de raadscommissie melden.

Door Henk Baltussen

De drie jaren voor 2017 sloot SPOV met tekorten, die opliepen naar de twee miljoen euro. Ingrijpende maatregelen werden toen afgekondigd om het huishoudboekje weer op orde te brengen. Reulen, die in augustus 2016 Yvonne Raaijmakers opvolgde als bestuursvoorzitter van SPOVenray, wilde toen niet spreken over wanbeleid bij zijn voorganger. "Wel is vrij makkelijk vast te stellen dat er niet goed gestuurd is op de uitgaven."

Reulen benadrukte toen dat er geen geld is verdwenen is en er geen ontoelaatbare uitgaven zijn gedaan. Evenmin hebben bestuurders zichzelf verrijkt, verzekerde hij. SPOV is weer een gezond bedrijf, waar 200 werknemers (onder meer onderwijzend en ondersteunend personeel en directie) emplooi vinden. Momenteel vallen veertien Venrayse scholen onder de SPOV. Was het aantal leerlingen in 2016 nog 3014, dat aantal daalt jaarlijks met ongeveer zestig naar ongeveer 2710 leerlingen in 2021. "Maar er is geen enkele intentie om scholen te sluiten", zegt Reulen. "Dat geldt ook voor de kleinste scholen van SPOV, in Merselo en Oirlo. Het aantal leerlingen is daarin niet leidend, maar de kwaliteit van het onderwijs." Een tegenslag voor het SPOV is de ICT-hardware, die volgens Reulen al bij de aanschaf niet functioneerde. "Die wordt nu helemaal vervangen." SPOV maakt meteen van de gelegenheid gebruik, ook omdat er nu geld is, te investeren in apparatuur voor de leerlingen.

Voor de onderbouw wordt per vier leerlingen een tablet aangeschaft, in de middenbouw komt er voor elk twee leerlingen een laptop, in de bovenbouw krijgt elke leerling een laptop. "Landelijk hoort Venray dan, als het gaat om de ICT-graad, bij de top van Nederland", zegt Reulen. Ook de SPOV-basisscholen krijgen te maken met vergrijzing van het onderwijzend personeel. Reulen denk dat wel op te kunnen vangen. "Het tekort is op dit moment nog niet evident. De vervangerspoule is goed op orde." Tevens onderzoekt Reulen hoe af te kunnen wijken van het principe 'één klas, één leraar'. "Daarin zijn verschillende vormen mogelijk. Dat wordt een uitdaging."