Vanaf links Tim Jeuken, Fabian Hendriks en Nathan van Gerven.
Vanaf links Tim Jeuken, Fabian Hendriks en Nathan van Gerven. Foto: Rikus ten Brücke

'Knokken voor een plekje'

Venray | Met een piepjonge ploeg heeft Lake Valley het dit seizoen moeilijk in de zaalvoetbalhoofdklasse E. Een gedegen jeugdopleiding werpt wel zijn vruchten af. Drie spelers zijn al langere tijd in beeld voor de Nederlandse zaalvoetbalselectie onder 19 jaar: Fabian Hendriks (18), Nathan van Gerven (18) en Tim Jeuken (16).

Door Henk Lammen

Een klein uurtje voor de training op woensdagavond zit het drietal gebroederlijk naast elkaar in de kantine van sporthal De Wetteling in Venray. Een ding hebben ze in ieder geval gemeen. Het zijn geen praters, liever laten ze hun voeten spreken in de blauwwitte kleuren van Lake Valley. Fabian Hendriks maakt al langer deel van Oranje onder 19. Onder bondscoach Hjalmar Hoekema is hij een vaste waarde. Met oranje maakte Hendriks al verschillende oefensessies mee als voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden die in januari 2019 gespeeld worden voor het EK jeugdzaalvoetbal in september 2019 in Letland. Hij geniet met volle teugen. "Spelen tegen echte toplanden als Spanje, Italië, Rusland en Portugal is een belevenis. En je leert er enorm veel van. In deze landen is zaalvoetbal veel verder, er gaat ook veel meer geld in om." Fabian moet wel blijven knokken om zich in de definitieve selectie voor het EK te nestelen. "Het is niet alleen puur het zaalvoetballen waar naar gekeken wordt. Iedereen moet zich telkens opnieuw bewijzen. Laten zien dat je er echt voor gaat. Gedisciplineerd bent om op het hoogste niveau te spelen."

Zijn maatjes uit de kweekvijver van Lake Valley, Nathan van Gerven en Tim Jeuken, hikken tegen oranje onder 19 aan. Ze zaten al regelmatig in de voorselectie. Jeuken is vooral blij met de uitverkiezing: "Het is leuk om mee te doen. En je leert enorm veel. Het niveau ligt veel hoger, je merkt goed dat de meeste jongens vaker in de zaal trainen. Alles gaat fanatieker en vooral sneller." Van Gerven knikt bevestigend: "Je groeit als speler. De bondscoach heeft tactisch bijvoorbeeld andere inzichten dan onze coach (zijn vader Jos, red.). We spelen ook anders dan bij Lake Valley. Trainen op andere vormen van standaardsituaties. Van dat soort dingen leer je alleen maar."

Van Gerven is evenals Hendriks een vaste waarde in Lake Valley 1, Jeuken speelt in de jeugd maar schuift regelmatig aan bij de vaandeldrager. Dat de prestaties vooralsnog achterblijven bij de verwachtingen, verbaast hen niet. Van Gerven: "We hebben nogal wat blessures gehad. En in vergelijking met de andere ploegen hebben we wel een erg jong team. Op sommige momenten ontbreekt het bij ons aan genoeg ervaring." Lake Valley is wel een vereniging met een enorme potentie. "Als we dit stel bij elkaar kunnen houden, kunnen hier heel mooie dingen gebeuren. We zijn ambitieus en willen zo hoog mogelijk komen met zaalvoetballen."

De een (Nathan) heeft een vader als trainer, de ander (Fabian) een vader die leider is bij Lake Valley 1. "Nee, aan de eettafel hebben we het niet vaak over zaalvoetbal. Mijn moeder vindt er niks aan", lacht Van Gerven. Na wedstrijden gaat het tussen zoon Fabian en vader Julian wel vaker over het spelletje. "Hij is mijn grootste supporter." Topsport en studie zijn vooralsnog prima te combineren voor het drietal. Toekomstdromen hebben ze ook. De jongste is ook nu weer bescheiden. "Ik ga er eerst aan werken om in het eerste team van Lake Valley te komen." Een droom spreken ze alle drie uit: "Spelen in het grote Oranje!"

Fabian Hendriks van SV Lake Valley is door bondscoach Hjalmar Hoekema opnieuw opgeroepen voor Nederland 0-19 zaalvoetbal.

Hij zal op 16 en 17 oktober twee oefeninterlands gaan spelen in Antalya tegen Turkije 0-19. Het team bereidt zich voor op de kwalificatiewedstrijden die in januari 2019 gespeeld worden voor het EK jeugdzaalvoetbal in september 2019 in Letland. In de afgelopen weken waren er selectietrainingen op de KNVB Campus in Zeist. Tim Jeuken en Nathan van Gerven van Lake Valley zaten ook in de voorselectie. Beiden staan nu op de standby lijst voor de trip naar Turkije.