Extra geld aanpak ondermijning

VENRAY | De gemeente Venray mag rekenen op 150.000 euro extra voor de aanpak van de ondermijnende, georganiseerde criminaliteit. Dat geld komt uit een overheidsfonds waarin minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid 100 miljoen euro heeft gestort. Ook komt er 'Grapperhausgeld' voor extra agenten. Bekend is al dat de provincie Limburg 7,7 miljoen euro over de verschillende politieregio's mag verdelen. Welk deel voor Limburg-Noord is bestemd, nog onduidelijk.


Door Henk Baltussen

Dat antwoordde burgemeester Hans Gilissen vorige week woensdag op vragen van CDA-raads- en -commissielid Petra van Duijnhoven. Zij zegt zich vooral zorgen te maken over de toename van ondermijnende activiteiten van criminelen. Grofweg betekent het de vermenging van de onder- en bovenwereld. Denk hierbij aan de overburen die wiet verbouwen op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan maar ook hangjongeren die in het dorp of centrum overlast veroorzaken en omwonenden geen aangifte durven doen.
Van Duijnhoven stelde de vragen omdat ze zich al lange tijd zorgen maakt over de veiligheid in Venray in het algemeen, maar vooral ook over de volgens het CDA toename van criminele ondermijning.
Gilissen zegt in eerste instantie tevreden te zijn met de euro's die naar Venray vloeien. "Die 150.000 euro is specifiek bedoeld voor de bestrijding van aan drugs gerelateerde activiteiten. Er zit nog meer geld in die pot."

Of Venray daar nog een graantje meer uit meepikt, kan Gilissen niet zeggen. In elk geval is het volgens de burgemeester wel duidelijk dat Den Haag oog heeft voor de problematiek in Limburg. De toebedeelde gelden ziet hij als het resultaat van het maar vaak genoeg aan de bel trekken in den Den Haag. "Er is goed gelobbyd voor de provincie." Van Duijnhoven zegt tevreden te zijn met de antwoorden van Gilissen, maar ziet achter de 150.000 euro die Venray nu krijgt liever een nulletje extra staan.