Venray-speler Jesse Peeters in duel met Joost Hendriks van Veritas.
Venray-speler Jesse Peeters in duel met Joost Hendriks van Veritas. Foto: Jolijn van Goch

Zege met dank aan briefje

Venray-Veritas 3-2 (2-1). Doelpuntenmakers Venray: Armend Shala (2x), Jesse Rommen.

Venray: Decker; Egelmeers, Van Dijck, Willemse, Peeters; Brinkman, Pelzer (72. Kersten), Jesse Rommen; Vullings (56. Vievermans), Shala, Kleuskens (83. Litjens).

Door Dennis Stiphout

Venray | Het is een kleine twintig minuten voor tijd als invaller Bram Kersten op het punt staat het veld in te komen. De middenvelder krijgt op het laatste moment van Venray-trainer Frans Koenen een klein wit blaadje mee. Eenmaal in het veld geeft hij dat briefje razendsnel aan aanvoerder Robert Willemse, dan al mee naar voren getogen om bij een 2-2 stand voorin wat te forceren. Mét blaadje in de hand tikt Willemse ("Ik dacht, waar heb ik zoiets eerder gezien?") enkele seconden later een voorzet naast. Hij bestudeert het papiertje vervolgens kort, gooit het verfrommeld over de achterlijn en zet dan zijn medespelers op de juiste plek. Het moment doet verdacht veel denken aan een vergelijkbaar voorval, 2,5 week geleden bij de interland tussen Duitsland en Nederland. Bondscoach Ronald Koeman paste destijds ook zo'n tactiek toe om in de slotfase een treffer te forceren. Koenen: "Het gaat niet om goed voorbeeld doet volgen, ik deed dit eerder bij andere clubs ook al eens. Als je op een gegeven moment mensen neer moet zetten, kun je heel vaak vanaf de zijkant wat roepen, maar dan hoort vaak nog maar de helft het. Geef je dat door aan een of twee personen binnen het veld, dan gaat dat gewoon veel sneller. Ik moest het nu namelijk extreem omzetten." Koenen deed de omzetting op een begrijpelijk moment. Venray leek de grip in de slotfase van het eersteklasseduel bij een 2-2 stand namelijk te verliezen. Voor rust waren de roodhemden op voorsprong gekomen. Armend Shala maakte na tien minuten op aangeven van Ron Kleuskens de 1-0. Niet veel later stond het alweer gelijk. Een slim stiftje was Venray-doelman Frank Decker te machtig. Toch was het Jesse Rommen die zijn ploeg voor rust op voorsprong zette. Het meest opzienbarende moment werd daarna veroorzaakt door Danny Pelzer, die met een overdreven schwalbe en wat geschreeuw de lachers op zijn hand kreeg. Na rust ging Decker niet geheel vrijuit bij een afstandsschot, met daarin een verraderlijke stuit: 2-2. In de slotfase was het lange tijd de vraag of er een winnaar ging komen. Net toen die vraag definitief met 'nee' beantwoord leek te gaan worden, kreeg Shala de bal op aangeven van Bram Vievermans voor zijn voeten. De jongeling schoot de bal overtuigend tegen de touwen en bezorgde Venray daarmee drie belangrijke punten.

"Ik dacht: waar heb ik zoiets eerder gezien?"

Voor Shala zelf waren de twee goals óók een persoonlijke zege. De aanvaller scoorde de laatste weken weinig, en als hij dat al deed was het uit een strafschop. Zijn laatste velddoelpunt dateerde alweer van een maand geleden. "Ik had het wel even nodig ja", zegt Shala na afloop. "De laatste weken ging het wat lastiger en voor mijn gevoel en scoorde ik niet meer zo gemakkelijk. Als je dan met twee goals belangrijk voor het team bent vandaag, is dat heel mooi." De winnende goal van Shala duidde niet op een gebrek aan vorm. "Ik moest de bal even controleren. De aanname was niet al te best, maar ik dacht niet na en schoot hem zo hard ik kon binnen. Dan is het niet meer nadenken en gewoon schieten." Dat schot zorgde er wel voor dat Venray in de eerste klasse oprukt naar de vierde plek in een competitie waarin geen uitgesproken favoriet aan te wijzen valt. Shala: "We hebben gewoon veel kwaliteit dit seizoen en willen meedoen voor de plekken bij de eerste drie."

Nog twee overwinningen voor de winterstop zouden daarbij helpen. En mocht zijn ploeg nou niet op voorsprong staan, dan kan trainer Koenen een van zijn invallers nog altijd een briefje meegeven.