Theo en Tinie Hikspoors-Hermsen:
Theo en Tinie Hikspoors-Hermsen: "Zolang we samen zijn, hebben we het goed." Foto: Rikus ten Brücke

Nog steeds verliefd

Venray | Het Venrayse echtpaar Hikspoors-Hermsen is op 17 december vijftig jaar getrouwd en nog altijd zijn ze twee handen op één buik. "Zolang we samen zijn, hebben we het goed."

Door Sven Poels

Vonken die verdwijnen en plaatsmaken voor een soort vriendschap. Na verloop van tijd gebeurt het in veel relaties, maar niet bij gouden bruidspaar Theo Hikspoors (78) en Tinie Hermsen (71). "De band is zelfs nog sterker geworden", vertelt Theo overtuigend. "Ik ben nog net zo verliefd als vijftig jaar geleden." Bij het horen van deze lieve woorden giechelt Tinie als een jonge meid: "Je kunt elkaar niet missen. Zeker niet in moeilijke tijden."

Het eerste contact werd gelegd op 15 augustus 1966, in danszaal Prinsenhof te Venray. "We keken elkaar aan en het was liefde op het eerste gezicht", aldus de uit Liessel afkomstige Theo.

Trots haalt hij een oude foto van zijn Venrayse geliefde tevoorschijn. "Kijk, dat is ze. Ze was heel knap, zoals je kunt zien." Weer krijgt zijn vrouwelijke wederhelft een blosje op de wangen. "Niet alles verklappen hoor", zegt ze. Toch doet hij nog even zijn 'veroveringstactiek' uit de doeken: "Tinie was steeds bezet met dansen. Dus in de pauze zorgde ik dat ik bij haar stond en vroeg ik haar ten dans." Het plan slaagde. "Naderhand zijn we ergens wat gaan drinken en hebben we een plaatje gedraaid. Vervolgens heb ik haar naar huis gebracht en een kusje gegeven. Zo ging dat in die tijd."

Hoewel kraamverzorgster Tinie in het begin nog de kat uit de boom keek, was ze na een paar 'dates' wel verkocht. Na dik twee jaar, op 17 december 1968, was ze klaar om haar vriend te promoveren tot echtgenoot. "We zijn toen in Liessel gaan samenwonen", memoreert ze. "Na ruim vier jaar kochten we in datzelfde dorp een nieuwe woning." In die periode werden ook dochters Elle (1970), Martiene (1972) en Thérese (1975) geboren. In 1982 verhuisden ze naar Tinies ouderlijk huis aan het Vlakwater in Venray, waar ze twee jaar later nog een dochter kregen: Marlieke.

Een relatief onbezorgde periode, waarin Theo kostwinner was als technicus bij Philips, werd in 1997 bruut verstoord. In dat jaar overleed eerste kind Elle en werd Tinie na een operatie ook nog eens ernstig ziek. "Dat was een heel moeilijke tijd", blikt ze er nu op terug. "Maar gelukkig hadden we elkaar."

En dat hebben ze nog steeds. Sinds 2005 speelt hun gezamenlijke verhaal zich af op de Kruisstraat in Venray, in een pittoresk huis dat al generaties lang in het bezit is van de familie Hermsen. Net als op hun vorige stek zijn ze ook hier (voor een deel) zelfvoorzienend. Tinie: "We hebben nu nog kippen en asperges. Het is heerlijk om met je handen in de grond te wroeten. Dat zet je terug op aarde."

"Het is heerlijk om met je handen in de grond te wroeten"

De echtelieden hebben nog immer een rijk privé- en verenigingsleven en hopen de komende jaren op deze voet verder te gaan. "Het belangrijkste is dat we gezond blijven", aldus Theo, die wordt aangevuld door zijn grote liefde: "Zolang we samen zijn, hebben we het goed."