Mariannhill, een eigen Klein Seminarie
Mariannhill, een eigen Klein Seminarie Oude foto

Klooster Venray

Venray | Foto uit 1963 van het klooster Mariannhill aan de toenmalige Hoebertweg in Venray.

Deze congregatie was het mannelijke equivalent van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed en evenals deze opgericht door de Duitse abt Franz Pfanner. Hij stond aanvankelijk aan het hoofd van de trappistenabdij van Mariannhill, in Zuid-Afrika, maar in 1909 kreeg deze abdij toestemming zich af te scheiden en een eigen, meer op de praktijk naar buiten gerichte, congregatie te vormen. Pas in 1926 kreeg de gemeenschap formeel de structuur van missiecongregatie.
Het klooster Mariannhill in Venray was bedoeld om jongens te werven en op te leiden om missiewerk te verrichten. In 1935 werd een juvenaat geopend in Arcen. De studenten zouden in 1959 worden overgeplaatst naar Mook, om daar gebruik te kunnen maken van een door de overheid erkend gymnasium van de paters Passionisten. Omdat de erkenning van het gymnasium uitbleef en nog niet met de nieuwbouw begonnen was, besloot het bestuur van Mariannhill naar Venray te kijken. Daar was immers het gymnasium der Franciscanen. In juli 1962 werd de eerste steen gelegd van het klooster van de paters van Mariannhill gelegen aan de huidige Westsingel. De bouw werd uitgevoerd door de firma J.P.A. Nelissen. In november 1962 konden de eerste veertig studenten er hun intrek nemen. Het klooster en internaat werden op 24 juni 1963 officieel in gebruik genomen. In 1967 verhuisde ook de broederopleiding naar Venray. De missionarissen van Mariannhill verzorgden onder andere de H. Mis voor de kampeerders op camping Vlakwater. Ze richtten een eigen jongerenkoor op dat in de kerken van Venray en de kerkdorpen zong. In 1968 stopte het missieseminarie in Venray wegens tekort aan begeleidend personeel. Groepsleiders van buitenaf aantrekken was te kostbaar. Bovendien bleven de resultaten uit. In de gehele periode werd maar één student tot priester gewijd. Ook waren er teveel eigen mensen betrokken bij de dure opleidingen, waardoor ze belet werden in hun eigen missiewerk.

In september 1968 werd het missieseminarie verkocht aan de psychiatrische centra Sint Servaas en Sint Anna. Het gebouw ging dienst doen als internaat voor verplegenden, die van elders in Venray de opleiding volgden. Er was veel aandacht voor het nieuwe opleidingsinstituut voor verplegend personeel van Sint Anna en Sint Servatius.
In 1969 werd tijdelijk een kleuterschool ondergebracht in Mariannhill. Tachtig Veltumse kleuters werden in twee lokalen en een speellokaal opgevangen.
In 1970 werd in het gebouw het 'Opleidingsinstituut voor verplegenden en verzorgenden Den Hoebert' geopend. Jarenlang werd de aula door de Hervormde Gemeente gebruikt om hun diensten te houden. In 2010 verhuisden de afdelingen van het Venrayse gemeentehuis van de Raadhuisstraat tijdelijk naar dit gebouw, omdat het gemeentehuis gerenoveerd werd. Eind 2012 stond het pand leeg. Daarna zijn nog verschillende bedrijven en instellingen hier korter of langer gevestigd.
Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray