Melkfabriek toch in race Polenhotel

VENRAY/LEUNEN | Het heeft er alle schijn van dat er binnenkort weer een vergunningaanvraag bij de gemeente Venray op de mat ligt voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de melkfabriek in Leunen. Dat valt af te leiden uit antwoorden van wethouder Jan Loonen tijdens de raadscommissievergadering van dinsdag.

Door Henk Baltussen

Dat de melkfabriek weer in beeld komt als Polenhotel heeft alles te maken met de aanpassing van de regels voor huisvesting van arbeidsmigranten in Venray. Door die aanpassing, waarmee Venray vooruitloopt op andere gemeenten in de regio, worden de criteria flexibeler. Eerder vielen potentiƫle locaties voor het huisvesten van buitenlandse werknemers bij voorbaat af. Het gaat hierbij voornamelijk om short stay-migranten (verblijf van vier tot negen maanden) onderdak te kunnen bieden. Met de tijdelijke huisvesting van Polen op bedrijventerrein De Hulst in Oostrum is Venray al eerder soepeler omgegaan met de regels. Door afspraken met andere gemeenten, was huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen onmogelijk.
De melkfabriek in Leunen was eerder in beeld voor arbeidsmigranten. Maar na verhitte discussies stemde de gemeenteraad eind oktober vorig jaar met de kleinst mogelijke meerderheid (14-13) tegen het plan. Zo'n 288 arbeidsmigranten zouden in 64 appartementen daar onderdak komen. Maar ontwikkelaar Hoex-Maessen hield vol en spande onlangs een beroepszaak aan tegen de gemeente Venray die een Polenhotel in de oude melkfabriek afkeurt. Die beroepszaak is niet meer nodig. Een nieuwe vergunningaanvraag lijkt onderweg.

Lees verder op pagina 13.